Σύμφωνα με το Bloomberg, ο καύσωνας του καλοκαιριού ξεραίνει τα βοσκοτόπια και συρρικνώνει τις σοδειές των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των κοπαδιών.
Στη Βρετανία οι κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά τους αποθέματα ζωοτροφών για τη διατροφή των κοπαδιών τους. Στη Γαλλία τα χωράφια καλαμποκιού βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας επιδεινώνοντας την επερχόμενη έλλειψη ζωοτροφών.
Συνολικά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χοιρινού κρέατος και τυριού.
Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους των σιτηρών και της ενέργειας, καθώς και με ελλείψεις εργατικού δυναμικού και κρούσματα ασθενειών. Ήδη οι επιπτώσεις είναι εμφανείς καθώς τα κοπάδια συρρικνώθηκαν και οι τιμές του κρέατος στην ΕΕ τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρυσι.
«Έχουμε ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση σε άλλες χρονιές ξηρασίας, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Alexander Anton, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλακτος. «Να αναμένετε ότι το κόστος του γάλακτος θα αυξηθεί» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας κηρύχθηκε σε κατάσταση ξηρασίας ενώ η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης περιόδου που έχει καταγραφεί στην ιστορία της. Αντίστοιχα και η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία υποφέρουν από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που ξεραίνουν ποτάμια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία και την άρδευση.
Στο νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, τα βοσκοτόπια είναι ξηρά και οι αγρότες δεν μπορούν να σπείρουν τις καλλιέργειες που καλύπτουν τα χωράφια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι σπόροι δεν βγάζουν βλαστό, δήλωσε ο Phil Stocker, διευθύνων σύμβουλος της National Sheep Association.
Παράλληλα όπως δήλωσε ο Richard Findlay, πρόεδρος του συμβουλίου κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου τα βοοειδή τρέφονται με σανό, το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες το χειμώνα, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές.
«Αυτή την εποχή όλα τα ζώα πρέπει να βρίσκονται έξω και να βόσκουν χορτάρι, το οποίο αποτελεί τη φθηνότερη μορφή τροφής. Επειδή δεν το κάνουν αυτό, υπάρχει σίγουρα επιπλέον κόστος» σημείωσε.
Σε παρόμοια δυσχερή θέση βρίσκονται και οι γαλακτοπαραγωγοί καθώς οι διαταραχές λόγω ξηρασίας μπορεί να μειώσουν την παραγωγή τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλακτος.
Πηγή: cnn.gr