Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του έργου Χάρτινος Τίγρης, από την Ison Theatrical Projects, ο Κάρλ Πανζραμ, κατά κόσμον Γιάννης Κράβαρης, εις εκ των πρωταγωνιστών του θεατρικού έργου της Παρασκευής Ανεβλαβή , μιλά στο Ιoanninaabout.gr για τον ήρωα που υποδύεται, τα συναισθήματά του γύρω από την παράσταση αλλά και για το κοινωνικό φαινόμενο της βίας, που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο τριγύρω μας.
Χάρτινος Τίγρης λοιπόν στο πρώτο του ανέβασμα και θέλω να μου πεις γενικά την αίσθηση που μπορεί να έχεις ένας ηθοποιός ενσαρκώνοντας έναν ρόλο που δεν έχει ξανασυστηθεί ποτέ στο κοινό.
Η ενσάρκωση ενός τέτοιου ήρωα είναι πραγματική πρόκληση! Πρέπει να τον αγαπήσεις και ταυτόχρονα να τον βάλεις στο εδώλιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ενσαρκώνω έναν τέτοιο ρόλο, ο οποίος παίζεται για πρώτη φορά, και νιώθω πως έχω χρέος να παρουσιαστεί στο κοινό με μια σωστή οπτική. Όπως δηλαδή τον διάβασα, όπως τον θέλει ο σκηνοθέτης μου, Απόστολος Τζίμας, τον οποίο ευχαριστώ που με επέλεξε για αυτόν τον ρόλο.
Θέλω να μου πεις λίγα λόγια για τον ήρωά σου καθώς και τα κοινά ή μη που έχει με εσένα τον ίδιο.
Ο ρόλος μου είναι ο Καρλ Πάνζραμ, ένα αληθινό πρόσωπο της δεκαετίας του 1930 στην Αμερική. Είναι ένας χαρακτήρας με τη δική του αλήθεια, αποδεκτή ή μη. Είναι μια κατεστραμμένη προσωπικότητα, που η κοινωνία τον οδήγησε σε μονοπάτια που ούτε ο ίδιος δεν περίμενε για τον εαυτό του. Νομίζω ότι όλοι έχουμε κάποια κοινά με τον Πάνζραμ. Αν μπορώ να πω κάτι για εμένα προσωπικά σε σχέση με τον Πάνζραμ, είναι η ταύτισή μου με τη μη αποδοχή των “πρέπει” σε έναν μονοδιάστατο τρόπο σκέψης.
Ο χάρτινος τίγρης είναι ένα έργο που μιλά για το φαινόμενο της βίας. Ποιοι πιστεύεις πως είναι οι λόγοι που στην εποχή μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ;
Η βία είναι πάντα επίκαιρη σε κάθε εποχή, δυστυχώς… Το δύσκολο είναι ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω πως ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει την αυτοβελτίωση από τον άνθρωπο που βλέπει στον καθρέφτη του και όχι από τους άλλους.
Ποια είναι τα μηνύματα που θα ήθελες να εκμαιεύσουν οι θεατές στο τέλος της παράστασης;
Το μήνυμα που θέλω να πάρει ο θεατής μαζί του είναι ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε τα πάντα και να μη στεκόμαστε στην ευκολία και την ασφάλεια της “ταμπέλας”. Θα ήθελα ο θεατής να φύγει με μια εσωτερική λύτρωση, άσχετα με το τι θα πει στον διπλανό του, γιατί μπορεί να του είναι δύσκολο να παραδεχτεί τα πραγματικά του συναισθήματα. Έχουμε μάθει να λέμε στον διπλανό μας ό,τι “πρέπει” ή ό,τι θέλει να ακούσει, και όχι ξεκάθαρα τι σκεφτόμαστε.
Αγαπημένη σου φράση από το έργο.
Αγαπημένη φράση από τον Καρλ δεν γίνεται να είναι μόνο μία… Θα περιοριστώ όμως λέγοντας τρεις:
“Δεν είμαι τρελός, λογικός είμαι!”
“Η καταστροφή της ψυχής ενός ανθρώπου, αυτό είναι το πραγματικό έγκλημα.”
Info παράστασης:
Για έξι μόνο παραστάσεις στις 25,26,27 Οκτωβρίου και 1,2,3 Νοεμβρίου, στις 21.15 στο Θέατρο Κύκλος ( Αραβαντινού 14)
Προπώληση ηλεκτρονικά μέσω more.com και στα φυσικά καταστήματα public. Τα εισιτήρια κοστίζουν 13 ευρώ το κανονικό και 10 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65).
Τηλεφωνικές κρατήσεις στο +306944978881