Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας είναι βέβαιο πως είναι καθυστερημένα 9 μήνες και το ουσιαστικό ερώτημα είναι το αν συνιστούν μέτωπο απέναντι στην αισχροκέρδεια. Με αυτά τα κριτήρια θα αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το «πακέτο» που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση όπως διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η έως τώρα οι επιλογές Μητσοτάκη είναι αυτές που «φούσκωσαν» τους λογαριασμούς του ρεύματος που πληρώνουν οι πολίτες.
Όπως διασαφήνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA «το κρίσιμο είναι αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσουν νέα λεφτόδεντρα, άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας ή θα κόψει και κλεφτόδεντρα, που λέω εγώ. Δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων».
Τα υπερ-κέρδη
Επισήμανε παράλληλα ότι κυβέρνηση αυτό που πρέπει πρωτίστως να κάνει είναι «να μειώσει την αισχροκέρδεια». Πιο συγκεκριμένα είπε πως πρέπει να «υπάρξει ένας συνδυασμός αυτού που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, βάζοντας είτε ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη των παραγωγών, της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών». Ειδικά για τα κέρδη αυτά τόνισε ότι «με βάση τους δικούς υπολογισμούς, που δεν έχουν διαψευστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος εννιά μήνες τώρα, έχουμε βρει ότι υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερβολικά κέρδη».
Ειδικά για το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «πρέπει να δούμε τον μηχανισμό που παράγει αυτές τις πάρα πολύ υψηλές τιμές και που παράγει υπερκέρδη και στην πηγή, όχι εκ των υστέρων να έρθεις, γιατί εκεί είναι πολύ δύσκολο, μιλάει και ο πρωθυπουργός για φορολόγηση 90%». Ενδεικτικά είπε πως «σε μια εταιρεία όμως μεγάλη η οποία έχει ισολογισμούς, η οποία μπορεί να κάνει αποσβέσεις, δεν είναι ακριβώς εύκολο να βρεις το ακριβές ποσό το οποίο έχει εισπράξει ως υπερκέρδος. Άρα, στην πηγή πρέπει να γίνει αυτό. Το να δώσεις μετά χρήματα από την τσέπη των φορολογούμενων, είναι σαν να δίνεις λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου με άλλο τρόπο».
Καθυστέρηση
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τεράστια καθυστέρηση για την λήψη μέτρων σχολιάζοντας σκωπτικά πως «αν είναι μεγάλο το πακέτο, αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά. Διότι επί εννιά μήνες που έχει λεηλατηθεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση που έχει γίνει αυτή η επέλαση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μας λένε «πού θα βρείτε τα λεφτά, έχετε λεφτόδεντρα»; Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάνε για κάποια δισεκατομμύρια. Αλλά μάλλον υπάρχουν τα λεφτά, εν πάση περιπτώσει έλεγαν λάθος όλο το προηγούμενο διάστημα».
Τι ΔΕΗ θέλουμε;
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την κομβική σημασία που έχει ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΗ και οι πολιτικές κατευθύνσεις που εκφράσει. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία, με μοναδικό σκοπό τη μεγάλη κερδοφορία, την άνοδο των τιμών της μετοχής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και τους παχυλούς μισθούς, τους προκλητικούς μισθούς των στελεχών της. Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ παίρνει έξι φορές μεγαλύτερη αμοιβή απ’ ό,τι ο Πρόεδρος επί ΣΥΡΙΖΑ. 360 χιλιάρικα το χρόνο μαζί με τα bonus». Μίλησε για μπόνους της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ στα στελέχη της ΔΕΗ που διορίστηκαν επί Ν.Δ θυμίζοντας πως «εμείς είχαμε αφήσει 7 γενικούς διευθυντές και τους έκαναν 15, είχαμε αφήσει 60 βοηθούς γενικούς διευθυντές και τους έκαναν 250». Συνολικά έθεσε το ερώτημα: «Τι θέλουμε να είναι η ΔΕΗ; Θέλουμε να είναι μια ιδιωτική εταιρεία όπου τα golden boys θα κοιτάζουν να φτιάξουν βιογραφικό και πολύ μεγάλες περιουσίες και να χτίζουν φαραωνικά εξοχικά στα νησιά του Αιγαίου;» ή μήπως θέλουμε μια δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργεί με γνώμονα το κοινωνικό όφελος;»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ σε περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεν απαιτείται η κρατικοποίησή της αφού «έχουμε τη λεγόμενη αποτρεπτική πλειοψηφία και μπορούμε με τρόπο τον οποίο έχουμε ήδη σχεδιάσει να ανακτήσουμε την ηγεμονία των κινήσεων με μια Διοίκηση η οποία θα οριστεί από τις πρώτες μέρες και δεν θα έχει στόχο το πλιάτσικο -σαν ακρίδες έχουν πέσει πάνω στο δημόσιο χρήμα!- αλλά θα έχει στόχο η ΔΕΗ να μην έχει την κερδοφορία που έχει σήμερα». Σχολίασε μάλιστα ότι στην ΔΕΗ αναφορικά με τη κερδοφορία της εταιρίας πως «πάνε να την κρύψουν τώρα με διάφορα κουκουλώματα, γιατί την ανακοίνωσαν. Ανακοίνωσαν 950 εκατομμύρια Ebitda, προ φόρων».
Να βρεθεί λύση για τα χρέη
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα χρέη των καταναλωτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς λέγοντας πως «αυτούς τους ανθρώπους ή θα τους αφήσουμε να κοπεί το ρεύμα και να οδηγηθούν στην ανέχεια, να δούμε καταστάσεις ενεργειακής φτώχειας και ανέχειας και ανθρωπιστικής κρίσης ή θα νομοθετήσουμε ώστε να βρεθεί μια λύση, που εμείς δεν λέμε να κάνουμε κάτι παράνομο». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει έστω την εργαλειοθήκη της Κομισιόν η οποία λέει να μην γίνονται αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτους πολίτες -ναι, είναι ευάλωτοι αυτοί που δεν έχουν πληρώσουν».
Πηγή: news247.gr