Η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ως φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου- Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τον Δήμο Κόνιτσας πραγματοποίησαν το 1ο Θερινό Σχολείο για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στην Κόνιτσα.
Στο 1ο θερινό Σχολείο του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου συμμετείχαν κατά κύριο λόγο μεταπτυχιακοί φοιτητές του ευρύτερου γνωστικού πεδίου των Γεωεπιστημών και των σχετιζόμενων ειδικοτήτων από όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς και φοιτητές των δύο τελευταίων ετών σπουδών. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 45. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 8 ομάδες εργασίας καιη κάθε ομάδα παρουσίασε την τελευταία ημέρα του 1ου Θερινού Σχολείου ένα ειδικό θέμα σχετικό με την περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.
Η συμμετοχή στο 1ο Θερινό Σχολείο ήταν δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες. Το κόστος συμμετοχής, διαμονής και των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο πεδίο καλύφθηκε εξολοκλήρου από τους διοργανωτές. Η διαμονή πραγματοποιήθηκε στα δωμάτια της Μαθητικής Εστίας Κόνιτσας, ενώ οι διαλέξεις του 1ου Θερινού Σχολείου έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας.
Η διοργάνωση και υλοποίηση του 1ου Θερινού Σχολείου εντάσσεται στις δράσεις του φορέα λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.)στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διάδοση της γνώσης για τις ιδιαίτερες αξίες του Γεωπάρκου προς το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τη φοιτητική κοινότητα και τους νέους επιστήμονες στο πλαίσιο διευρυμένων συνεργασιών (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., ΑΠΘ- Τμήμα Γεωλογίας, Δήμος Κόνιτσας κτλ).
Κατά τις εργασίες του 1ου Θερινού Σχολείου αναπτύχθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τα γεωλογικά – γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, αλλάκαι τη σύνδεση τωντοπικών κοινωνιών με αυτά. Αναπτυχθήκαν επίσης ειδικότερα θέματα επάνω σε συγκεκριμένες εφαρμογές των γεωεπιστημών, ως εισαγωγή σε ερευνητικές μεθοδολογίες.Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής κ. TamasTelbiszαπό το Πανεπιστήμιο EotvosLorandτης Ουγγαρίας με εξειδίκευση στα καρστικά γεωλογικά συστήματα, όπως αυτό της Τύμφης, και στην αλληλεπίδραση των τοπικών κοινωνιών με αυτά. Εξειδικευμένες εισηγήσεις έγιναν από τους καθηγητές: κ. Αλέξανδρο Χατζηπέτρο (ΑΠΘ- Τμήμα Γεωλογίας) για την ενεργό τεκτονική και γεω-επικινδυνότητα του Γεωπάρκου, κ. Κωνσταντίνο Σταμούλη (Παν. Ιωαννίνων- Τμήμα Φυσικής) για τις μεθόδους χρονολόγησης πετρωμάτων, κ. Βασίλειο Μέλφο (ΑΠΘ- Τμήμα Γεωλογίας) για τα πετρώματα και τους δομικούς λίθους των μνημείων, κα Βασιλική Κατή (Παν. Ιωαννίνων- Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών) για τον εθνικό χάρτη των περιοχών άνευ δρόμων (ΠΑΔ), καθώς και από τον Δρ. γεωλόγο Χρήστο Στεργίου για την προέλευση των ορυκτών πρώτων υλών στις βραχοσκεπές του Βοϊδομάτη.
Επιπλέον παρουσιάσεις έγιναν από τους γεωλόγους της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ)- Περ. Μ. Ηπείρου: Δρ. Ευάγγελο Νικολάου για τις υδρογεωλογικές συνθήκες του Γεωπάρκου, και Δρ. Παναγιώτη Πάσχο για της γεωλογικές συνθήκες και τους γεωτόπους του. Τέλος,από τα αρμόδια στελέχη της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. για το Γεωπάρκο Βίκο-Αώου ο Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αξίες του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, ενώ η υπ. Δρ. Γεωργία Κιτσάκη ανέπτυξε το ιστορικό, τους σκοπούς και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσαν οι ασκήσεις υπαίθρου. Δύο ημέρες του προγράμματος αφιερώθηκαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου. Πραγματοποιήθηκε διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου, περιήγηση σε γεωδιαδρομές του Αώου και του Βοϊδομάτη, εργασία υπαίθρου σε ενεργά ρήγματα, κλπ. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων υπαίθρου έγινε ανάλυση των γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και οι συμμετέχοντες συγκέντρωσαν τα απαραίτητα δεδομένα για τις εργασίες τους. Η τελετή λήξης περιελάμβανε ομιλίες από τους καθηγητές κ. Α. Χατζηπέτρο και κ. Β. Μέλφο, από τον συντονιστή του Γεωπάρκου κ. Χ. Παπαϊωάννου, από τον Δρ. Χ. Στεργίου και από τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ν. Εξάρχου. Με τη λήξη του θερινού Σχολείου, στις 18 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Άνω Κόνιτσα, στο γεφύρι της Κόνιτσας, καθώς και στα πέτρινα χωριά του Δήμου Κόνιτσας Μοναστήρι, Μόλιστα, Γαναδιό, και στον Αμάραντο όπου επισκέφθηκαν τα ατμόλουτρα, που περιλαμβάνονται στους 51 γεώτοπους του Γεωπάρκου.
Πηγή: https://www.epiruspost.gr/1o-therino-scholeio-apo-to-geoparko-vikoy/