Όταν ακούς “κινούμενα σχέδια”, το μυαλό σου πάει σε αθώες παιδικές σειρές, γλυκούλικους χαρακτήρες και πολύχρωμα backgrounds;. Καλά θα κάνεις να αναθεωρήσεις. Γιατί υπάρχουν σειρές κινουμένων σχεδίων που δεν είναι απλά για ενήλικες – είναι καθαρά για ενήλικες. Και όχι, δεν εννοώ τίποτα περίεργο (ελπίζω).
Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις καλύτερες σειρές animation που μας έχουν κάνει να γελάσουμε, να φιλοσοφήσουμε, και να αναρωτηθούμε αν τελικά είμαστε πιο χαμένοι από τους πρωταγωνιστές τους.
Family Guy – Το “Παιδί” που Δε Μεγαλώνει Ποτέ

Αν υπήρχε βραβείο για τη σειρά που δεν έχει ούτε ίχνος πολιτικής ορθότητας, το Family Guy θα το είχε σηκώσει και θα το είχε πετάξει στα σκουπίδια γελώντας ειρωνικά. Ο Seth MacFarlane δημιούργησε έναν κόσμο όπου ο Peter Griffin κάνει το ένα μεγαλύτερο λάθος μετά το άλλο. Ο Stewie είναι ένα μοχθηρό μωρό που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Και ο Brian – ο σκύλος – έχει περισσότερη λογική απ’ όλους τους υπόλοιπους μαζί. Αν σου αρέσει το black humor και οι ανελέητες pop culture αναφορές, αυτή είναι η σειρά σου.
Big Mouth – Εκεί που το Cringe Γίνεται Τέχνη

Εφηβεία. Η λέξη που μας κάνει όλους να κλείνουμε τα μάτια και να προσπαθούμε να ξεχάσουμε τις αμήχανες στιγμές μας. Το Big Mouth όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο: τις φέρνει όλες στην επιφάνεια. Και μάλιστα με τρόπο τόσο ακραίο και ωμό που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να καλέσεις ψυχολόγο. Με ορμονικά τέρατα, υπερβολικά ειλικρινείς διαλόγους και καταστάσεις που όλοι έχουμε περάσει (και θέλουμε να ξεχάσουμε). Η σειρά καταφέρνει να είναι εξίσου αστεία και σοκαριστική.
Bojack Horseman – Γέλα, αλλά με υπαρξιακή κρίση

Αν το Bojack Horseman ήταν άνθρωπος, θα ήταν αυτός ο τύπος στο μπαρ που πίνει το τρίτο του ουίσκι. Πετάει το ένα σαρκαστικό σχόλιο μετά το άλλο και κρύβει την κατάθλιψή του πίσω από έξυπνα αστεία. Με πρωταγωνιστή έναν ξεπεσμένο ηθοποιό-άλογο (ναι, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται), η σειρά καταφέρνει να συνδυάσει το καυστικό χιούμορ με τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, μιλώντας για μοναξιά, αποτυχία και αυτοκαταστροφή… αλλά με talking animals.
Disenchantment – Μεσαιωνικό αλλά με Attitude

Από τον δημιουργό των Simpsons και του Futurama, το Disenchantment είναι το animated Game of Thrones… αν το Game of Thrones είχε περισσότερα αστεία και λιγότερη αιμομιξία. Ακολουθούμε την Bean, μια πριγκίπισσα που προτιμάει να πίνει και να μπλέκει σε μπελάδες αντί να παίζει το ρόλο της τέλειας βασιλικής κόρης. Με ένα δαίμονα στο πλευρό της και έναν ξωτικό που είναι σχεδόν υπερβολικά καλός για τον κόσμο αυτόν, η σειρά είναι γεμάτη ανατροπές, γέλια και αρκετό σαρκασμό για να γεμίσει έναν βασιλικό θρόνο.
Rick and Morty – Ό,τι πιο Καμένο

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια εδώ. Αν δεν έχεις ακούσει για το Rick and Morty, είτε ζεις σε σπηλιά είτε δεν έχεις internet. Ο Rick είναι ένας πανέξυπνος, αλκοολικός επιστήμονας που παρασύρει τον εγγονό του, Morty, σε επικίνδυνες διαγαλαξιακές περιπέτειες. Πολυδιάστατα σύμπαντα. Καυστική σάτιρα και φιλοσοφικά ερωτήματα που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν – όλα πακέτο σε μια σειρά που σου καίει τον εγκέφαλο κάθε φορά που την βλέπεις.
Futurama – Γιατί το Μέλλον Είναι (Ακόμα) Τρελό

Από τον Matt Groening (a.k.a. τον τύπο που έφτιαξε τους Simpsons), το Futurama είναι η σειρά που απέδειξε ότι το μέλλον μπορεί να είναι γεμάτο ρομπότ, διαστημικά ταξίδια και… παράλογες καταστάσεις που θυμίζουν πολύ το παρόν. Ο Fry, ένας loser της εποχής μας, παγώνει και ξυπνάει χίλια χρόνια αργότερα, όπου πιάνει δουλειά σε μια διαστημική delivery εταιρεία. Αν δεν έχεις δει τον Bender (το πιο γαμάτο ρομπότ ever) να λέει “Bite my shiny metal ass”, δεν έχεις δει τίποτα.
The Simpsons – Ο Πατέρας Όλων

Αν τα animated sitcoms ήταν οικογένεια, οι Simpsons θα ήταν ο πατέρας που τα ξεκίνησε όλα. Από το 1989 μέχρι σήμερα, η οικογένεια Simpson έχει κάνει τα πάντα. Έχει σατιρίσει τους πάντες και έχει προβλέψει το μέλλον (ναι, μιλάμε για εκείνα τα επεισόδια που έπεσαν μέσα σε εκλογές, τεχνολογικές εξελίξεις, ακόμα και την προεδρία του Trump). Αν ψάχνεις το απόλυτο classic, αυτό είναι.
Arcane – Όταν το Animation Γίνεται Τέχνη

Αν όλες οι άλλες σειρές σ’ αυτό το άρθρο είναι αστείες και τρελές, το Arcane είναι αυτό που σε κάνει να πεις “ΟΚ, αυτό είναι άλλο επίπεδο”. Βασισμένη στον κόσμο του League of Legends, η σειρά είναι ένα οπτικό αριστούργημα με απίστευτο σενάριο, δυνατούς χαρακτήρες και μια ιστορία που σε κρατάει κολλημένο στην οθόνη. Ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα από το παιχνίδι, δεν πειράζει – θα μπεις στο hype μόλις δεις το πρώτο επεισόδιο.
Inside Job – Όλες οι Θεωρίες Συνωμοσίας Είναι Αληθινές (LOL, ή μήπως όχι;)

Σκέψου μια μυστική εταιρεία τύπου Illuminati, αλλά με υπαλλήλους που κάνουν τις μεγαλύτερες γκάφες ever. Αυτή είναι η Inside Job. Εδώ, όλες οι τρελές θεωρίες συνωμοσίας είναι αληθινές: οι ερπετοειδείς κυβερνούν, οι κλώνοι είναι καθημερινότητα, και το φεγγάρι είναι όντως στούντιο γυρισμάτων. Η σειρά είναι μια θεότρελη σάτιρα για τον κόσμο μας και τη γραφειοκρατία. Με χαρακτήρες που είναι τόσο διαλυμένοι, που θα νιώσεις λίγο καλύτερα για τη ζωή σου.
Solar Opposites – Rick and Morty, αλλά σε εξωγήινη έκδοση

Αν σου άρεσε το Rick and Morty, τότε το Solar Opposites είναι ο μικρός εξωγήινος ξάδερφός του. Μια οικογένεια εξωγήινων προσπαθεί να προσαρμοστεί στη Γη, αλλά το αποτέλεσμα είναι γεμάτο χάος, βία και καφρίλα. Η σειρά παίζει με sci-fi κλισέ. Ενώ παράλληλα υπάρχει ένα subplot με κάτι μινιατούρες ανθρώπους παγιδευμένους σε μια γυάλα, που είναι τόσο καλό, που θα μπορούσε να είναι ξεχωριστή σειρά από μόνο του.
Final Space – Sci-Fi, Αλλά με Καρδιά (Και Πολύ Κλάμα)

Φαντάσου μια sci-fi περιπέτεια που στην αρχή μοιάζει με Futurama αλλά καταλήγει να σε κάνει να νιώθεις συναισθήματα που δεν ήξερες ότι έχεις. Ο Gary είναι ένας χαμένος στο διάστημα τύπος που γίνεται κατά λάθος ήρωας. Αποκτά ένα υπερβολικά γλυκό (αλλά πανίσχυρο) πλασματάκι και μπλέκει σε έναν γαλαξιακό πόλεμο που ξεφεύγει εντελώς. Χιούμορ, δράση και σκηνές που θα σε κάνουν να κοιτάς το ταβάνι μετά το τελευταίο επεισόδιο.
Love, Death & Robots – Η Κάθε Ιστορία Είναι και Mind-blown

Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά formats, το Love, Death & Robots είναι το απόλυτο σνακ-βιντεάκι για το μυαλό σου. Κάθε επεισόδιο είναι μια μικρή animation ταινία με διαφορετικό στυλ, θέμα και ύφος. Από sci-fi και horror μέχρι καυστική σάτιρα και μαύρη κωμωδία. Στην ίδια σεζόν μπορείς να δεις ένα υπαρξιακό δράμα με ρομπότ, μια διαστημική μάχη ή ένα επεισόδιο με μιλιταριστικά γατάκια (ναι, είναι τέλειο όσο ακούγεται).
The Midnight Gospel – Psychedelic Φιλοσοφία (και Εγκεφαλικό)

Αν το Rick and Morty ήταν ένα τριπάρισμα, το Midnight Gospel είναι το τριπάρισμα μετά το τριπάρισμα. Δημιουργημένο από τον Pendleton Ward (Adventure Time), η σειρά συνδυάζει εξωφρενικά visuals με βαθιές συζητήσεις για τη ζωή, τον θάνατο, την πνευματικότητα και την ύπαρξη γενικότερα. Δεν είναι για όλους, αλλά αν γουστάρεις κάτι που θα σε κάνει να σκεφτείς πολύ, δώσ’ του μια ευκαιρία.
Superjail! – Κάτι Πιο Cult και Βίαιο

Μια υπερβίαιη, ψυχεδελική σειρά που διαδραματίζεται σε μια φυλακή που είναι πιο χαοτική από το μυαλό του δημιουργού της. Το animation θυμίζει κάτι από LSD trip. Οι χαρακτήρες είναι όλοι τελείως σαλεμένοι, και η βία φτάνει σε γελοία επίπεδα (με έναν περίεργο, καρτουνίστικο τρόπο). Αν θες κάτι που απλά δεν έχει κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό, αυτή είναι η σειρά σου.
Τελική Ετυμηγορία
Αν πιστεύεις ακόμα ότι τα κινούμενα σχέδια είναι μόνο για παιδιά, δες μία από αυτές τις σειρές και έλα να μου πεις. Μέχρι τότε, θα απολαμβάνω τη δέκατη επανάληψη του Bojack Horseman και θα προσπαθώ να μη νιώσω υπαρξιακή κρίση. Cheers!