Oι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν δυσκολέψει αρκετά τα ψώνια της καθημερινότητας. Η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά είναι πλέον εμφανής και οι μεταξύ μας συζητήσεις αφορούν πλέον όλο και περισσότερο την «ακρίβεια» στα τρόφιμα και πώς μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο deal για τη διατροφή μας.
Φυσικά, το ποσό που ξοδεύει ο καθένας για τρόφιμα εξαρτάται από το πού ψωνίζει, τι αγοράζει και τον αριθμό των ατόμων στο σπίτι. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το πόσα ξοδεύεις, υπάρχουν κάποιες απλές ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις χρήματα, και άλλες που απαιτούν περισσότερο χρόνο και προγραμματισμό.
Σκέψου οικονομικά αλλά με γνώμονα την ποιότητα
Έννοιες όπως βιωσιμότητα, εποχικότητα, μείωση της σπατάλης τροφίμων, ανακύκλωση κ.α. έχουν μπει εδώ και καιρό στο λεξιλόγιό μας. Υπάρχει όμως μία απόσταση από το να συζητάμε γι’ αυτές από το να τις κάνουμε πράξη.
Η εποχικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τη νοστιμιά των φρούτων και των λαχανικών (προφανώς όταν τρώμε κάτι στην εποχή του είναι πιο νόστιμο και υγιεινό) αλλά και με το κόστος της καλλιέργειας που φαίνεται και στην τελική τιμή αγοράς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να ενημερωθείς και στη συνέχεια να προτιμήσεις τα εποχιακά αγαθά.
Η στήριξη των μικρών παραγωγών συμβάλλει στην τοπική οικονομία αλλά και στο πορτοφόλι σου. Ενισχύοντας τη σχέση σου με τους καλλιεργητές, χωρίς μεσάζοντες, έχεις καλύτερη πρόσβαση στην πρώτη ύλη και μπορείς να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης. Επίσης, ακόμα κι αν οι τιμές σε κάποια προϊόντα είναι πιο υψηλές, έχει σημασία να σκεφτείς τι αντιπροσωπεύουν.
Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να επιλέξεις μία φυσική ή βιολογική καλλιέργεια, αγοράζοντας μικρότερες ποσότητες, από το να κοιτάξεις μόνο την τιμή και την ποσότητα, που και δεν θα έχει την απόδοση που πρέπει σε νοστιμιά και θρεπτικά στοιχεία και είναι πιθανό να καταλήξει στα απορρίμματα.
Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να αρχίσεις να επισκέπτεσαι τις λαϊκές αγορές, για να συγκρίνεις τιμές, αλλά και τον μανάβη της γειτονιάς σου (μη μείνεις κολλημένος μόνο εκεί που είναι στο σπίτι σου, αφού μπορεί να σε βολεύει περισσότερο η περιοχή που εργάζεσαι ή που επισκέπτεσαι συχνά για κάποιο λόγο).
Η συμβουλή της βιοκαλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη (τη βρίσκεις σε όλες τις βιολογικές αγορές της Αθήνας και στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης) είναι να αγοράζεις μόνο όσα προϊόντα χρειάζεσαι. Έτσι, ξοδεύεις πραγματικά τα χρήματα που πρέπει και μειώνεις τη σπατάλη τροφίμων.
Η διαχείριση των προϊόντων
Η σωστή διαχείριση των προϊόντων είναι επίσης ένας καλός τρόπος να μειώσεις τα έξοδά σου. Από τη συντήρηση των μυρωδικών και των βοτάνων στο ψυγείο σου μέχρι την αξιοποίηση λαχανικών και φρούτων που θα πήγαιναν στα σκουπίδια, όλα είναι θέμα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φλούδες από λαχανικά για να φτιάξεις ζωμό (όσο βλέπεις Netflix) τον οποίο μπορείς στη συνέχεια να φυλάξεις, τις πολύ ώριμες ντομάτες για μία σάλτσα και τα φρούτα για μαρμελάδες ή κέικ.
Αν αποφασίσεις να φτιάξεις ψωμί ή να δώσεις τα χρήματά σου για να προμηθευτείς ένα καλύτερης ποιότητας, να ξέρεις ότι ο χρόνος ζωής του μεγαλώνει όταν φυλάσσεται στο ψυγείο. Επίσης, μπορείς να το κόψεις μόνο σου σε φέτες για τοστ και αν σκληρύνει αρκετά, να το μετατρέψεις σε κρουτόν ή να το χρησιμοποιήσεις για κεφτεδάκια / μπιφτέκια.
Είναι σημαντικό να μάθεις να διαβάζεις σωστά τις συνταγές – μην πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ για να πάρεις υλικά που θα χρησιμοποιήσεις μόνο μία ή δύο φορές, αλλά αναζήτησε πώς θα αξιοποιήσεις τα υπάρχοντα. Θα εκπλαγείς πόσα χρήματα μπορείς να γλιτώσεις αν αντικαταστήσεις τα συσκευασμένα προϊόντα (σάλτσες, σος, μαρμελάδες κτλ) με χειροποίητες συνταγές.
Ζήτησε από τον κρεοπώλη να σου κόψει πιο οικονομικά κομμάτια από το κρέας, που είναι εξίσου νόστιμα και ακολούθησε τη nose to tail φιλοσοφία. Τέλος, γνώρισε τα ψαράκια δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας με τα οποία μπορείς να κάνεις θαύματα. Στην επόμενη βόλτα σου σε ένα κατάστημα με ξηρούς καρπούς, όσπρια και αλείμματα, ενημερώσου αν έχεις έκπτωση σε περίπτωση που φέρεις το δικό σου βάζο για αποθήκευση.
Το θέμα οργάνωσης και χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο στο budget σου. Πριν σκεφτείς ότι δεν προλαβαίνεις να αναζητήσεις το καλύτερο για τη διατροφή σου (και το πιο οικονομικό), κάνε ένα βήμα πίσω να δεις πώς πραγματικά ξοδεύεις τον χρόνο σου. Ίσως, χρειαστεί να δεις λιγότερο Netflix ή να μην ασχοληθείς τόσο με το κινητό σου.
Όταν προγραμματίζεις τα γεύματά σου και φτιάχνεις μόνος σου τα σνακ και το φαγητό σου, γλιτώνεις χρήματα. Συμπέρασμα: για να τρως καλύτερα και να ξοδεύεις λιγότερα θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο. Κι αν στην αρχή φαίνεται κουραστικό, σκέψου ότι στο τέλος, εσύ βγαίνεις κερδισμένος.
Tips για το σούπερ μάρκετ
- Πάρε τη δική σου πάνινη τσάντα
- Προτίμησε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
- Απόφυγε τα συσκευασμένα τρόφιμα (είναι πιο οικονομικό να ζητήσεις να σου κόψουν τυρί για τοστ από το να αγοράσεις έτοιμη συσκευασία)
- Κάνε σύγκριση στις τιμές των προϊόντων και μεταξύ των σούπερ μάρκετ
- Κάνε μία λίστα με όσα θέλεις
- Απόφυγε τα πολύ εξειδικευμένα προϊόντα
- Χρησιμοποίησε τις κάρτες πόντων
- Ψώνιζε λιγότερο και πιο ποιοτικά
Πηγή: oneman.gr