Εκεί που δίνουν ραντεβού το Ιόνιο, ο Αμβρακικός και η ηπειρωτική ενδοχώρα, η Πρέβεζα ακτινοβολεί αυθεντικότητα και ομορφιά
Πηγή: https://www.travel.gr/experiences/preveza-anamesa-sto-voyno-kai-ti-thalas/ Από την ΑΡΤΕΜΗ ΤΖΙΤΖΗ
Υπέροχες παραλίες, ένα ιστορικό κέντρο πραγματική ζωγραφιά, εξαιρετικό φαγητό με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καλές τιμές για διαμονή σε μια μεγάλη γκάμα καταλυμάτων, ανάμεσα στα οποία πληθαίνουν τα ξενοδοχεία πολυτελείας. Όλα αυτά θα αρκούσαν για να βάλει ο επισκέπτης την Πρέβεζα στην πρώτη γραμμή των προορισμών για διακοπές, αλλά η πόλη είναι γενναιόδωρη και έχει κι άλλα να προσφέρει. Είναι το κομβικό σημείο που συνδέει την μοναδική ακτογραμμή της Ηπειρωτικής Ριβιέρας με νησιωτικούς προορισμούς όπως η Λευκάδα και οι Παξοί αλλά και η αφετηρία ή ο σταθμός για διακοπές με ιστιοπλοϊκό στο ήρεμο Ιόνιο.
Η καρδιά της πόλης χτυπάει στο ιστορικό κέντρο με τα δαιδαλώδη στενά καλντερίμια, τα αμέτρητα ουζάδικα, τα μπαρ, τα καφέ και τις φροντισμένες ταβέρνες. Θα αγαπήσετε ακαριαία τις ακαταμάχητες μυρωδιές από τα ολόφρεσκα ψάρια, τα θαλασσινά και τις διάσημες γαρίδες Αμβρακικού που ψήνονται παντού και το γλυκανισάτο άρωμα του ούζου που γεμίζει τον αέρα.
Θα κάνετε χαλαρές βόλτες ανάμεσα σε επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια και γραφικά σπιτάκια της λαϊκής αρχιτεκτονικής κάτω από τη σκιά του Ενετικού Πύργου του Ρολογιού (το Ρολόι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι). Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το ηλιακό ρολόι, κτίστηκε το 1752 αλλά το «καπέλο» στην κορυφή και το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους προστέθηκαν αργότερα.
Καθώς θα συνεχίζετε το σεργιάνι σας στο ιστορικό κέντρο, σίγουρα ο δρόμος σας θα σάς φέρει κάποια στιγμή μπροστά στην προτομή του αυτόχειρα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη στην μικρή πλατεία Δαρδανελίων. Μείζων λυρικός ποιητής της σύγχρονης εποχής, βασανισμένος από τη σύφιλη, δραπέτευσε από τη ζωή με ένα πιστόλι, στα 32 του χρόνια. Δεν πρόλαβε να δει τα έργα του να μεταφράζονται σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Εδώ κοντά, στο πιο γραφικό σοκάκι του ιστορικού κέντρου, στο Σαϊτάν Παζάρ, βρίσκεται και το σπίτι του.
Με την ευκαιρία και σύμφωνα με το μύθο, η ονομασία αυτού του υπέροχου πολύχρωμου κατηφορικού σοκακιού με τα γιασεμιά και τις βουκαμβίλιες, (το Σαϊτάν σημαίνει Σατανάς) ξεκινάει από την Τουρκοκρατία. Ένας σκληρός Τούρκος διοικητής που είχε πάει να συλλέξει τους φόρους, καθώς διάβαινε έφιππος, γλίστρησε και έπεσε στο πέτρινο οδόστρωμα το οποίο είχαν αλείψει με σαπούνι οι κάτοικοι φωνάζοντας Σαϊτάν Παζάρ, ήτοι Διαβολοπάζαρο.
Στην πορεία των χρόνων, στήθηκαν στο δρομάκι μικρά εμπορικά, τυπογραφεία, κουρεία, ταβέρνες και μουσικά καφενεία και σήμερα, όλη αυτή η παράδοση, βρίσκει τη συνέχειά της που θα τιμήσετε τρώγοντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας στα όμορφα σύγχρονα μαγαζιά.
Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, θα ρομαντσάρετε περπατώντας στον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο δίπλα στη νέα Μαρίνα Πρέβεζας με τα ιστιοπλοϊκά. Εδώ που πριν δύο χρόνια δεν υπήρχε τίποτα και όταν νύχτωνε βασίλευε το σκοτάδι, φτιάχτηκε η “Μαρίνα Πρέβεζα” (Preveza Marina) στο λιμάνι της πόλης. Προσφέρει ασφαλή ελλιμενισμό, όλες τις ευκολίες και τις υπηρεσίες στα σκάφη, εστιατόριο, καφέ και ταυτοχρόνως τη διοργάνωση επισκέψεων στα πολλά αξιοθέατα της γύρω περιοχής.
Πολύ κοντά στην πόλη, βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης. Ένας τεράστιος χώρος, με εντυπωσιακά τείχη -έχει αναστηλωθεί η κεντρική πύλη-, ενώ βρίσκεται υπό αναστήλωση το θαυμάσιο μεγάλο θέατρο.
Πολύ κοντά στην παραλία της Κυανής Ακτής το Κάστρο Παντοκράτορα ή “Ουτς Καλέ” με τη μαγευτική θέα είναι μια σύνθεση της ιστορίας της πόλης. Αποτελεί μέρος των οχυρώσεων της πόλης από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ τη δεκαετία του ’40 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές από το Ελληνικό Κράτος. Έχει υψηλά περιμετρικά τείχη σε σχήμα πενταγώνου, έναν επιθαλάσσιο προμαχώνα και μεγάλη εσωτερική αυλή.
Ιδιαίτερη εμπειρία είναι η επίσκεψη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα στο χωριό Μεσοπόταμος στην κορυφή λόφου όπου παλιά βρισκόταν στη μέση της αποξηραμένης σήμερα Αχερουσίας λίμνης. Φοβερό το υπόγειο (με μηδέν ακουστική) όπου κατέληγαν ύστερα από καθαρμούς και θυσίες οι επισκέπτες για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς και να πάρουν προφητεία. Λίγο πιο κάτω στο χωριό Αμμουδιά, στις Εκβολές του Αχέροντα μπορείτε να διαπλεύσετε τον ποταμό με βαρκούλα αναπαριστώντας την (ονειρεμένη) διαδρομή των αρχαίων επισκεπτών.
ε απόσταση 29 χλμ. από την Πρέβεζα, σε ιστορική και ψυχική ενότητα με το Σούλι, βρίσκεται το μνημείο του Ζαλόγγου, ένα μνημειακό σύμπλεγμα, έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το βουνό Ζάλογγο έχει ύψος κορυφής 786μ. και εκεί έχει κατασκευαστεί το μνημείο σε ανάμνηση των Σουλιωτών γυναικών που αποκλεισμένες σε αυτήν τη θέση τον Δεκέμβρη του 1803 ρίχτηκαν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά.
Κοντά στη Φιλιππιάδα, η πανέμορφη λίμνη Ζηρού έτσι όπως περιβάλλεται από το παραλίμνιο δάσος, δημιουργεί ένα ειδυλλιακό γαλήνιο τοπίο όπου θα απολαύσετε την ησυχία, περιπάτους, ποδηλασία και κανό (το καλοκαίρι). Όχι μακριά, το παρόχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα είναι άλλο ένα δώρο γαλήνης και ησυχίας. Τιτιβίσματα πουλιών, πλατάνια, ασημόλευκες, σκλήθρα, και σε ένα ξέφωτο στη μέση του δάσους, η έρημη εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα που πρωτοθεμελιώθηκε το 1149, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε.
Με παραλίες απέραντες και ζαφειρένιες, η δαντελωτή ακτογραμμή της Πρέβεζας γίνεται το καλοκαίρι ο προσωπικός παράδεισος για τον καθένα όποιο κι αν είναι το θαλασσινό του όνειρό. Ο Μονόλιθος με το αισθητικό του δάσος, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, όλες οργανωμένες, ο μάλλον κοσμοπολίτικος Μύτικας, η Κυανή Ακτή με τα ρηχά νερά, τα Αρτολίθια με τα εντυπωσιακά, οι κόλποι της Λυγιάς, ο Βράχος, η Λούτσα, τα λιμανάκια Αλωνάκι και Όρμος του Οδυσσέα, ακόμα και μέσα στην πόλη, μια ανάσα δρόμος από το κέντρο.