Οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ρωσία είναι από τις χώρες που γιορτάζουν μεγαλοπρεπώς την Τσικνοπέμπτη, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Οσο γιορτάζαμε την Τσικνοπέμπτη με σούβλες, πάρτι και χορούς έξω από ψησταριές και ψητοπωλεία, με τις παρέες μας και άφθονο ποτό ντυμένοι καρναβαλίστικα, μπλοκάροντας δρόμους και χορεύοντας μέχρι το βράδυ «Τα καγκέλια» στα πεζοδρομάκια του Ιστορικού Κέντρου ή στη Βασιλέως Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη, με τον βλάχικο γάμο στη Θήβα και τα χάλκινα στον πεζόδρομο της Κοζάνης, ίσως να νιώθαμε μοναδικοί για τις παραδόσεις μας. Ωστόσο, δεν είμαστε (οι) μόνοι στον κόσμο που φημιζόμαστε για την Τσικνοπέμπτη.
Αυτή η γιορτή οπού καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες κρέατος, οι τελευταίες πριν την Σαρακοστή σύμφωνα με την παράδοση, υπάρχει και σε άλλες χώρες που ασπάζονται τον Χριστιανισμό. Για κάποιες χώρες, η Πέμπτη γίνεται Τρίτη και για κάποιες άλλες, η ονομασία αλλάζει. Τα φαγητά που καταναλώνονται διαφέρουν, ενώ και οι εκτάσεις της γιορτής εκφράζονται με παρελάσεις, χορούς ή οικογενειακές μαζώξεις, εντελώς διαφορετικές με τις δικές μας.
Mardi Gras – ΗΠΑ
Αν και δεν συναντάται σε όλη την επικράτεια, λόγω των προτεσταντικών καταβολών της χώρας, η «Λιπαρή Τρίτη», όπως μεταφράζεται από τα γαλλικά, είναι μια τεράστια, εξτραβανταδόρικη γιορτή των Καθολικών, όπου η γαλλική παράδοση συναντάει την αμερικάνικη και την ισπανική κουλτούρα. Οι εκδηλώσεις διαφέρουν από πόλη σε πόλη, αλλά για το Mardi Gras φημίζεται η Νέα Ορλεάνη, εκεί όπου πρωτοξεκίνησε να γιορτάζεται από δύο αδέρφια που στάλθηκαν από τον Λουδοβίκο ΙΔ’, για να υπερασπιστούν τη Γαλλική Λουιζιάνα (Alabama, Mississippi, Louisiana).
Για τη Νέα Ορλεάνη, το Mardi Gras είναι αργία, τουριστική ατραξιόν και απίστευτη οικονομική σπατάλη. Οι δημιουργοί αρμάτων και οι ομάδες (krewes) βάζουν όλη τους την τέχνη για τα άρματα, τα κουστούμια και τις μάσκες τους, για να ξεχυθούν στους δρόμους του French Quarter με ένα bourbon στο χέρι. Είναι έθιμο να πετάνε περιδέραια στο κοινό και η γιορτή κορυφώνεται με τη συνάντηση των krewes των Comus, Rex και Zulu.
Weiberfastnacht – Γερμανία
Ενώ η Rosenmontag αποτελεί την κορύφωση του καρναβαλιού σε πολλές γερμανικές πόλης, η Weiberfastnacht είναι μόνο για τη Ρηνανία, δηλαδή για πόλεις όπως η Κολωνία, η Βόννη και το Aachen. Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 11:11 ακριβώς και ο κόσμος βγαίνει στις μπυραρίες και στα υπαίθρια μπαρ με στολές και μασκαρέματα.
Ειδικά στη Βόννη, γιορτάζεται η Beueler Weiberfastnacht, το καρναβάλι των γυναικών στη συνοικία Beuel. Η συμβολική κατάληψη των δημαρχείων της περιοχής από τις γυναίκες συνοδεύεται από το κόψιμο των γραβατών των αντρών, οι οποίοι δέχονται ως αποζημίωση ένα φιλί.
Tłusty Czwartek – Πολωνία
Ίσως η πιο όμορφη και νόστιμη γιορτή της Ευρώπης. Ο κόσμος φτιάχνει ουρές έξω από τους ζαχαροπλαστικούς φούρνους (cukiernia vs. piekarnia – στην Πολωνία τα είδη φούρνων διαφέρουν) για να αγοράσουν δεκάδες pączki – τηγανιτά, αφρώδη donuts με στερεοποιημένη ζάχαρη από πάνω σε διάφορες γεύσεις: bueno, ferrero, κρέμα, μύρτιλο, φράουλα, μπανάνα,blueberry, μήλο, βατόμουρο, άγριο τριαντάφυλλο, δαμάσκηνο και άλλα.
Αυτό βασικά, δεν έχει άλλο. Donuts όλη μέρα και τα τελευταία χρόνια challenges στο YouTube. Η πολωνική ομογένεια στην Αμερική, ειδικά στην περιοχή του Chicago και του Milwaukee γιορτάζει την ημέρα τις Τρίτες, για να πέφτει πάνω στην παράδοση του Mardi Gras.
Maslenitsa – Ρωσία
Είναι η παλαιότερη παράδοση των Σλάβων που έχει διασωθεί από τις απαρχές τους. Βασισμένη σε παγανιστικές δοξασίες του σλάβικου θεού Volos ή Veles, η Maslenitsa σηματοδοτεί την τελευταία εβδομάδα πριν τη νηστεία.
Το κρέας είναι ήδη απαγορευμένο, γι’ αυτό μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιτρέπονται. Έτσι, οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι, φτιάχνουν τα bliniy – κρέπες ή τηγανίτες, φτιαγμένες με όσα επιτρέπονται εκείνη την εβδομάδα: βούτυρο, γάλα, αυγά. Τα τελευταία χρόνια, παίρνει τη μορφή πάρτι, αντί για την παραδοσιακή.
Η Maslenitsa κρατάει μια βδομάδα. Τη Δευτέρα καλωσορίζεται το καλαμωτό ομοίωμα της κυρίας Maslenitsa, το οποίο περιβάλλεται με κουρελούδες. Την Τρίτη, οι νεαροί ψάχνουν αρραβωνιαστικιά για να παντρευτούν μετά τη νηστεία. Την Τετάρτη, οι υποψήφιοι γαμπροί επισκέπτονται την πεθερά που έχει ετοιμάσει τηγανίτες. Την Πέμπτη, το πρόγραμμα λέει χιονοπόλεμο και πατινάζ. Την Παρασκευή, οι γαμπροί προσκαλούν τις πεθερές τους. Το Σάββατο, ο γαμπρός γνωρίζει τις συννυφάδες, αλλά την Κυριακή καίνε το ομοίωμα και ζητάνε συγχώρεση με δώρα.
Πηγή: oneman.gr