H ευχάριστη και ελπιδοφόρα είδηση της εβδομάδας που πέρασε είναι ότι έρχεται το Panic button ή αλλιώς κουμπί πανικού. Ένα κουμπί που αναμένεται να σώσει ζωές.
Όταν η γυναίκα βρεθεί σε κίνδυνο αρκεί να πατήσει τον τριψήφιο αριθμό στο τηλέφωνο της που θα ορισθεί και που αντιστοιχεί στο κουμπί πανικού. Αμέσως ειδοποιούνται οι αρχές και η γυναίκα εντοπίζεται στο σημείο που κινδυνεύει. Είναι σημαντικό ότι δεν χρειάζεται ούτε να εξηγήσει ούτε να μιλήσει στο τηλέφωνο της τι ακριβώς συμβαίνει. Από τη στιγμή που θα πατήσει το «κουμπί» οι αρχές γνωρίζουν ότι είναι σε κίνδυνο.
Το panic button θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα από μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αλλά σιγά-σιγά θα μπει σε όλα τα κινητά και σε όλες τις εταιρείες.
Η εφαρμογή λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στην Ινδία με απόλυτη επιτυχία. Με νόμο οι Ινδοί, μετά τα αυξημένα κρούσματα βίας στις γυναίκες, υποχρέωσαν όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να το παρέχουν ως υπηρεσία στα κινητά τηλέφωνα. Και από το 2018 είναι υποχρεωμένες να παρέχουν και υπηρεσία GPS για τον εντοπισμό της γυναίκας που κινδυνεύει.
Με βάση τις πληροφορίες, με το «panic button» αναμένεται να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης, καθώς, μέσω της ειδικής εφαρμογής, τα τηλέφωνα των γυναικών θα συνδέονται με την αστυνομία, οι αρχές θα εντοπίζουν το στίγμα και θα παρεμβαίνουν άμεσα, για να προστατεύσουν τις γυναίκες και να τις μεταφέρουν σε ασφαλές περιβάλλον.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, «το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης σε βάρος των γυναικών και διαμορφώνουμε ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί η εφαρμογή “panic button”, η οποία θα βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη».
Πηγή: iefimerida.gr – Μ. Συρεγγέλα: Το «panic button» θα βοηθήσει τις γυναίκες να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον – iefimerida.gr