Δύο δράσεις με τον τίτλο «Walk the Talk» θα υλοποιήσει η του ερευνητικού έργου PALIMPSEST (Post-Alphabetic Interactive Museum using Participatory, Space- Embedded Storytelling), στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος.
Η πρώτη εκδήλωση (Walk the Walk) είναι περιπατητική και αφορά τη βιωματική εμπειρία, με μία ξενάγηση στο ανοιχτό υπαίθριο μουσείο του PALIMPSEST στην πόλη των Ιωαννίνων την Τρίτη 29 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα. Η δεύτερη εκδήλωση (Talk the Talk) είναι διαλογική και αφορά την παρουσίαση του συνολικού έργου από όλους τους εταίρους, Ιταλούς και Έλληνες, και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τους στόχους αλλά και σε σχέση με τις μελλοντικές του δυνατότητες. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στη Μονή Δουρούτης, στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών, και υπόλοιποι εταίροι η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Bari και η Επαρχία του Lecce.
Το PALIMPSEST ως σκέψη και ως πρόθεση υπήρχε πολύ καιρό πριν ξεκινήσει στο πλαίσιο του Interreg. Η πρώτη σχετική δημοσίευση έγινε το 2007. Οι τεχνικές απαιτήσεις του έργου, όμως, προϋπέθεταν τεχνολογίες που δεν υπήρχαν όταν η σκέψη άρχισε να διαμορφώνεται. Ακόμα και χρόνια μετά, όταν το έργο εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του Interreg, συνέχισαν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Η έκφραση «you talk the talk but can you walk the walk?» αποτέλεσε μια διαρκή υπενθύμιση του ότι το PALIMPSEST θα κριθεί από την εφαρμογή της φιλόδοξης θεωρίας στην πράξη.
Το PALIMPSEST είναι ένα πραγματικά συμμετοχικό έργο και δούλεψαν σ’ αυτό δεκάδες άνθρωποι, καλλιτέχνες, πληροφορικοί, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί, λαογράφοι, αρχειονόμοι, φωτογράφοι, σκηνοθέτες, τεχνικοί, αλλά, κυρίως, συνεργάστηκαν εκατοντάδες μαθητές και συγγενείς τους, και στήριξαν την προσπάθειά μας φορείς και υπηρεσίες. Και δεν περιορίστηκε στο να ανασύρει χαμένες στρώσεις από το παλίμψηστο της πόλης, αλλά το ίδιο αποτέλεσε την κατασκευή ενός παλίμψηστου, με συνεχείς μεταπαραγωγές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των ιστοριών της πόλης. Οι ιστορίες που συγκεντρώθηκαν, ηχογραφήθηκαν, κατηγοριοποιήθηκαν, εικονογραφήθηκαν, δραματοποιήθηκαν, έγιναν video, φωτογραφίες, animation, εικαστικές εγκαταστάσεις. Σε κάθε φάση της μεταπαραγωγής οι ιστορίες ξαναβρίσκαν το σύνδεσμό τους με την πόλη και τους ανθρώπους της.