Σύμφωνα με άρθρο του oneman.gr, έρευνα του 2020 που διεξήχθη με τη συμμετοχή περίπου 500 διακεκριμένων αθλητών από 48 χώρες έδειξε ότι το 60% εξ αυτών δεν θεωρούσε ότι έχει καταφέρει να αποκτήσει οικονομική σταθερότητα, παρά τις εθνικές τους επιτυχίες στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις στον πλανήτη, μεταξύ αυτών και των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος; Οι μικρές ή καθόλου αμοιβές για τις διακρίσεις, τα μετάλλια και τα βραβεία που φέρνουν πίσω στην πατρίδα τους
Το αν θα πληρωθούν και το πόσα χρήματα θα λάβουν εφόσον κερδίσουν εξαρτάται ξεκάθαρα από το εθνόσημο στη φανέλα τους. Το είδαμε να συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το καλοκαίρι, όταν η ιστοσελίδα Swim Swam αποκάλυψε ότι δεν προσφέρουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση χρήματα στους χρυσούς Ολυμπιονίκες τους, με τη Σιγκαπούρη να είναι η χώρα που πληρώνει πιο ακριβά κάθε χρυσό μετάλλιο, δίνοντας 746.000 δολάρια. Ινδονησία, Καζακστάν, Μαλαισία και Ιταλία συμπλήρωναν την πεντάδα της λίστας.
Πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Forbes αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δική του έρευνα σχετικά με τις χώρες που προσφέρουν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για τη χρυσή νίκη των αθλητών τους. Το έγκριτο περιοδικό επικοινώνησε με τις ολυμπιακές επιτροπές ή τα υπουργεία Αθλητισμού των 91 χωρών που συμμετέχουν και επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 32 από αυτές θα καταβάλουν χρηματικά έπαθλα για τα χρυσά αλλά και τα υπόλοιπα δύο μετάλλια.
Ωστόσο, τέσσερις χώρες δεν σκοπεύουν σίγουρα να καταβάλουν στους αθλητές τους κάποιο είδος μπόνους για την κατάκτηση μεταλλίων. Μεταξύ αυτών είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Για την πρώτη γνωρίζουμε ότι αντί για ζεστό χρήμα δίνει κρατική χρηματοδότηση στους αθλητές και τη δυνατότητα δωρεάν προπόνησης διάρκειας ενός έτους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes, η Ελλάδα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δύο παραδείγματα χωρών που ναι μεν θα απονείμουν πριμ/μπόνους σε όσους αθλητές κερδίσουν μετάλλια, δεν έχουν καθορίσει δε τα ακριβή ποσά.
Το top 5 των χωρών που προσφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά για χρυσό μετάλλιο
Όπως και στη λίστα που είχε δημοσιευτεί το καλοκαίρι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις πρώτες θέσεις δεν συναντά κάποιος τις αναμενόμενες χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 22η από τις 32 συνολικά θέσεις με 37.500 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο. Από την άλλη, οι δύο μεγάλες ολυμπιακές δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία δεν απάντησαν στο αίτημα του Forbes και γι’ αυτό δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα.
Στην κορυφή βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ που πληρώνει 642.000 δολάρια κάθε χρυσό αθλητή που. Ακολουθεί η Τουρκία, που πληρώνει σε ομοσπονδιακό χρυσό, ένα χρυσό νόμισμα δηλαδή 22 καρατίων και όχι με το επίσημο νόμισμά της, τη λίρα. Το ποσό που δίνει αντιστοιχεί σε 383.000 δολάρια.
Στην τρίτη θέση συναντάμε τη Μαλαισία με 238.000 δολάρια. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία με 201.000 δολάρια και η Κύπρος με 168.000 δολάρια.
Εξαψήφια ποσά για χρυσό μετάλλιο δίνουν επίσης οι ακόλουθες χώρες:
- Λετονία – 159.000 δολάρια
- Ουγγαρία – 156.000 δολάρια
- Βουλγαρία – 143.000 δολάρια
- Λιθουανία – 143.000 δολάρια
- Κόσοβο – 123.000 δολάρια
- Εσθονία – 112.000 δολάρια
Πήγη: oneman.gr