Ο 1ος Αμερικανός Πάπας
ΛΙΜΑ – Στην πρώτη του ομιλία ως Πάπας, ο Λέων ΙΔ΄ σταμάτησε για μια στιγμή. Μιλώντας στα Ιταλικά, ζήτησε να πει «λίγα λόγια στα Ισπανικά». Με ένα ζεστό χαμόγελο, χαιρέτησε: «Στην αγαπημένη μου επισκοπή στο Περού, όπου ένας πιστός λαός συνόδευσε τον επίσκοπό του για να μοιραστεί την πίστη του».
Ο νέος Ποντίφικας είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας στην ιστορία, γεννημένος στο Σικάγο, αλλά για το Περού είναι κάτι παραπάνω: ένας άνθρωπος που έγινε δικός τους. Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, γεννημένος το 1955, υπηρέτησε για δεκαετίες στη Νότια Αμερική ως ιεραπόστολος, επίσκοπος και καρδινάλιος. Το 2015 απέκτησε την περουβιανή υπηκοότητα, σφραγίζοντας τη βαθιά του σύνδεση με τη χώρα.
«Είναι πηγή υπερηφάνειας για εμάς», δήλωσε η δασκάλα Ισαβέλ Πανές έξω από τον Καθεδρικό της Λίμα, όπου οι καμπάνες γιόρτασαν την εκλογή του.
Από το Σικάγο στο Τσικλάγιο

Ο Πρεβόστ ξεκίνησε τη θεολογική του πορεία στο Σικάγο, αποφοιτώντας με πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα το 1977. Συνέχισε τις σπουδές του στο κανονικό δίκαιο στη Ρώμη. Το 1985 στάλθηκε στο Περού, όπου εργάστηκε σε αποστολές των Αυγουστινιανών σε περιοχές όπως το Τσουλουκανάς και το Τρουχίγιο.
Με λιτό τρόπο ζωής, οδηγώντας ένα παλιό φορτηγάκι και κοιμόμενος σε στρώμα στο πάτωμα, διένειμε τρόφιμα και κουβέρτες σε απομονωμένα χωριά των Άνδεων. Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον όρισε επίσκοπο του Τσικλάγιο.
«Ήταν πάντα εκεί για να βοηθήσει. Δεν φοβόταν να λερωθεί στη λάσπη», θυμάται η Γιανίνα Σέσα, μέλος της οργάνωσης Caritas, που συνεργάστηκε μαζί του κατά τις πλημμύρες του 2022.
Κατά την πανδημία, ο Πρεβόστ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής οξυγόνου για τα νοσοκομεία του Τσικλάγιο, μια κρίσιμη παρέμβαση σε μια χώρα που θρήνησε πάνω από 217.000 νεκρούς από τον COVID-19.
Ο ίδιος αποκαλούσε το Περού «δεύτερη πατρίδα» του, ενώ η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε τον χαρακτήρισε «Περούβιο από επιλογή και πεποίθηση».
Μια Νέα Σελίδα για την Καθολική Εκκλησία

Το 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον Πρεβόστ στο Βατικανό, αναθέτοντάς του την ηγεσία του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, ένα από τα πιο ισχυρά όργανα της Εκκλησίας. Την ίδια χρονιά, έγινε καρδινάλιος και ανέλαβε την προεδρία της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική.
Παρά τη μετακίνησή του στη Ρώμη, ο Πρεβόστ εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει συνδεδεμένος με το Περού. «Το Τσικλάγιο τον σημάδεψε βαθιά», λέει ο διάδοχός του, επίσκοπος Έντισον Φαρφάν. «Είναι η επισκοπή που αγάπησε και από την οποία θα αντλήσει έμπνευση για τον κόσμο.»
Σκιές στην Πορεία
Η πορεία του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, ωστόσο, δεν είναι χωρίς σκιές. Το 2023, επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στο Περού εξέφρασαν ανησυχίες για τον χειρισμό καταγγελιών από τον Πρεβόστ κατά τη θητεία του ως επίσκοπος Τσικλάγιο. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι καθυστέρησε να διερευνήσει καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων από δύο ιερείς το 2007, επιτρέποντας τους να παραμείνουν σε υπηρεσία για μήνες. Η οργάνωση Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) ζήτησε από το Βατικανό να διερευνήσει τις ενέργειές του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια.
Η επισκοπή δήλωσε ότι οι ιερείς τέθηκαν σε προσωρινή απομόνωση και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Βατικανό. Το 2024, η Επιτροπή για το Δόγμα της Πίστεως έκλεισε την έρευνα, κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για εκκλησιαστική δίκη. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις θυμάτων στο Περού, που ζήτησαν μεγαλύτερη λογοδοσία.
Οι κατηγορίες αυτές αναμένεται να συνοδεύουν τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ καθώς αναλαμβάνει την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας σε μια εποχή όπου η διαφάνεια είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.
Πρώτη Ομιλία του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄: «Ειρήνη σε Όλους»

Στις 8 Μαΐου 2025, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την πρώτη του ομιλία ως Ποντίφικας.«Ειρήνη σε όλους σας!»
Με αυτά τα λόγια, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ξεκίνησε την πρώτη του δημόσια ομιλία ως νέος Ποντίφικας, απευθυνόμενος στο πλήθος από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στην ομιλία του, ο Πάπας τόνισε τη σημασία της ειρήνης, της ταπεινότητας και της αγάπης, υπογραμμίζοντας την άνευ όρων αγάπη του Θεού για όλη την ανθρωπότητα.
Αναγνωρίζοντας την κληρονομιά του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την αποστολή της διάδοσης της ειρήνης και της συμπόνιας. Ως Αυγουστινιανός, εξέφρασε την πρόθεσή του να υπηρετήσει πιστά ως Χριστιανός και επίσκοπος, ευχαριστώντας τους καρδιναλίους για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν ως Διάδοχο του Πέτρου.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό στην πρώην επισκοπή του στο Τσικλάγιο του Περού, επισημαίνοντας τη σημασία της δημιουργίας μιας Εκκλησίας ανοιχτής σε όλους. Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με προσευχή και επίκληση της Παναγίας για θεϊκή υποστήριξη στην αποστολή του και για ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθεί η μετάφραση της ομιλίας:
Ειρήνη σε όλους σας!
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστημένου Χριστού, του καλού ποιμένα που έδωσε τη ζωή του για το ποίμνιο του Θεού.Εύχομαι κι εγώ αυτός ο χαιρετισμός της ειρήνης να εισέλθει στις καρδιές σας, να φτάσει στις οικογένειές σας και σε όλους τους ανθρώπους, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, σε όλους τους ανθρώπους, σε όλη τη γη.
Ειρήνη σε σας!
Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστημένου Χριστού, μια ειρήνη άοπλη και αφοπλιστική, ταπεινή και επίμονη. Προέρχεται από τον Θεό, τον Θεό που μας αγαπά όλους άνευ όρων. Έχουμε ακόμα στα αυτιά μας την αδύναμη, αλλά πάντα θαρραλέα φωνή του Πάπα Φραγκίσκου καθώς ευλογούσε τη Ρώμη!
Ο Πάπας που ευλόγησε τη Ρώμη, έδωσε την ευλογία του στον κόσμο, σε ολόκληρο τον κόσμο, εκείνο το πρωινό του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω αυτή την ίδια ευλογία: Ο Θεός μας αγαπά, ο Θεός σας αγαπά όλους, και το κακό δεν θα υπερισχύσει!
Είμαστε όλοι στα χέρια του Θεού.
Επομένως, χωρίς φόβο, ενωμένοι χέρι-χέρι με τον Θεό και μεταξύ μας, προχωράμε. Είμαστε μαθητές του Χριστού.
Ο Χριστός μας προηγείται. Ο κόσμος χρειάζεται το φως Του. Η ανθρωπότητα Τον χρειάζεται ως τη γέφυρα που επιτρέπει να την αγγίξει ο Θεός και η αγάπη Του.
Βοηθήστε μας, επίσης, και βοηθήστε ο ένας τον άλλον να χτίσουμε γέφυρες, με διάλογο, με συναντήσεις, ενώντας μας όλους για να γίνουμε ένας λαός, πάντα σε ειρήνη. Ευχαριστώ, Πάπα Φραγκίσκο!
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς μου καρδιναλίους που με επέλεξαν να είμαι ο Διαδοχος του Πέτρου και να πορευτώ μαζί σας, ως ενωμένη Εκκλησία, πάντα αναζητώντας την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, πάντα επιδιώκοντας να εργαζόμαστε ως άνδρες και γυναίκες πιστοί στον Ιησού Χριστό, χωρίς φόβο, για να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο, να είμαστε ιεραπόστολοι.
Είμαι γιος του Αγίου Αυγουστίνου, Αυγουστινιανός, που είπε: «μαζί σας είμαι Χριστιανός και για σας είμαι επίσκοπος». Με αυτή την έννοια, μπορούμε όλοι να βαδίσουμε μαζί προς την πατρίδα που ο Θεός έχει ετοιμάσει για εμάς.
Στην Εκκλησία της Ρώμης, ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός! Πρέπει να αναζητήσουμε μαζί πώς να είμαστε μια ιεραποστολική Εκκλησία, μια Εκκλησία που χτίζει γέφυρες, διάλογο, πάντα ανοιχτή να υποδέχεται, όπως αυτή η πλατεία με τα ανοιχτά της χέρια, όλους, όλους όσους χρειάζονται τη φιλανθρωπία μας, την παρουσία μας, τον διάλογο και την αγάπη.
Και αν μου επιτρέπετε μια λέξη, έναν χαιρετισμό σε όλους και ιδιαίτερα στην αγαπημένη μου επισκοπή του Τσικλάγιο, στο Περού, όπου ένας πιστός λαός συνόδευσε τον επίσκοπό του, μοιράστηκε την πίστη του και έδωσε τόσα, τόσα πολλά για να συνεχίσει να είναι μια Εκκλησία πιστή στον Ιησού Χριστό.
Σε όλους σας, αδελφοί και αδελφές της Ρώμης, της Ιταλίας, ολόκληρου του κόσμου, θέλουμε να είμαστε μια Εκκλησία της Συνόδου, μια Εκκλησία που βαδίζει, μια Εκκλησία που πάντα αναζητά την ειρήνη, που πάντα αναζητά τη φιλανθρωπία, που πάντα επιδιώκει να είναι κοντά, ειδικά σε όσους υποφέρουν.
Σήμερα είναι η ημέρα της Ικεσίας προς την Παναγία του Πομπηίου. Η Μητέρα μας Μαρία πάντα θέλει να βαδίζει μαζί μας, να είναι κοντά, να μας βοηθά με τη μεσιτεία και την αγάπη της. Έτσι, θα ήθελα να προσευχηθούμε μαζί. Ας προσευχηθούμε μαζί για αυτή τη νέα αποστολή, για ολόκληρη την Εκκλησία, για την ειρήνη στον κόσμο και ας ζητήσουμε επίσης από τη Μαρία, τη Μητέρα μας, αυτή την ιδιαίτερη χάρη.
Για περισσότερα άρθρα πατήστε εδώ