Ενα δισεκατομμύριο ευρώ έχει, από τον προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους, «οπισθοφυλακή» η κυβέρνηση, έτσι ώστε να «μαλακώσει» τα χτυπήματα που δέχονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες από τους «χρυσούς» λογαριασμούς ενέργειας.
Τα χρήματα που βρίσκονται στην άκρη θα ενισχυθούν με 1,5 δισ. ευρώ, που θα έρθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που καλύπτει τις επιδοτήσεις που δίνονται κάθε μήνα και έτσι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει αέρας 2,5 δισ. ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα η ενεργειακή κρίση δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέμβει σε περίοδο 6 συν 6 μηνών, με τον συνολικό λογαριασμό να ανεβαίνει στα 5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε έως το καλοκαίρι του 2023 να υπάρχει μια περίοδος σχετικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εuro2day, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως μετά το τέλος της εβδομάδας ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας ενώ άλλες πηγές δεν αποκλείουν ανακοινώσεις ακόμα και νωρίτερα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Σε κάθε περίπτωση η ώρα των αποφάσεων έχει σημάνει και η εξίσωση αποδεικνύεται πολλαπλάσια δύσκολη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στο αρχικό σενάριο της παρέμβασης στη χονδεμπορική αγορά έχουν προστεθεί τις τελευταίες ώρες πληροφορίες για ένα μικτό σύστημα παρέμβασης τόσο στη χονδρική με μιας μορφής πλαφόν, όσο και στη λιανική μέσα από ένα διαφοροποιημένο σχήμα επιδοτήσεων ενώ δεν λείπουν και ορισμένοι εντός των κόλπων της κυβέρνησης που προκρίνουν διεύρυνση του σημερινού σχήματος επιδοτήσεων με το σκεπτικό ότι η επιβολή πλαφόν ενέχει τον κίνδυνο εκτροχιασμού των αναγκαίων πιστώσεων, στο βαθμό όπου για παράδειγμα η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου κλείσει και οι τιμές εκτοξευθούν σε ύψη τα οποία δοκίμασαν τους προηγούμενους μήνες (345 ευρώ η μεγαβατώρα όταν η αγορά φοβήθηκε για το ενδεχόμενο γενικευμένου εμπάργκο στη ρώσικη ενέργεια) χωρίς -ευτυχώς- να διατηρηθούν (τις τελευταίες ημέρες η τιμή κινείται στη ζώνη των 90-100 ευρώ).
Ανεξάρτητα από τον τρόπο στον οποίο τελικά η κυβέρνηση θα αποφασίσει να δοκιμάσει την επιτυχία του σχεδίου της, στόχος είναι σύμφωνα με πηγές με γνώση των διεργασιών οι τιμές χρέωσης της κιλοβατώρας να επιστρέψουν σχεδόν εκεί που βρίσκονταν προ κρίσης για τα νοικοκυριά και σε ελαφρά υψηλότερα – αλλά ανεκτά- επίπεδα για τις επιχειρήσεις.
Πηγές της αγοράς ενέργειας αναφέρουν πως προ κρίσης η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά ήταν στα 0.11-0,13 ευρώ. Αυτή η τιμή σήμερα, χωρίς το σχήμα των επιδοτήσεων που έχει εφαρμόσει σε μηνιαία βάση η κυβέρνηση θα ήταν στη ζώνη των 0,35-0,37 ευρώ.
Πηγή: real.gr