Eurovision: ένας διαγωνισμός τραγουδιού ανάμεσα σε χώρες τις Ευρώπης και όχι μόνο. Ένα μουσικό πάρτι που κρατάει εδώ και 64 χρόνια. Όμως τι πραγματικά γνωρίζουμε για την Eurovision; Ποιος ήταν ο λόγος που ξεκίνησε και γιατί τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν και χώρες εκτός Ευρώπης;
Mε αφορμή τον αυριανό τελικά της Eurovision, ψάξαμε και βρήκαμε τα πάντα γύρω από τον μακροβιότερο μουσικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Η ιδέα του διαγωνισμού προήλθε από τον Σέρτζιο Πουλιέζε με σκοπό να έρθουν οι χώρες της Ευρώπης κοντά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμο. Αυτό γινόταν και πιο πριν μέσω της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης με διαφορά προγράμματα. Ο πρώτος διαγωνισμός διεξήχθη στις 24 Μαΐου του 1956 στην Ελβετία. Οι χώρες που πήραν μέρος ήταν 7: Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία, παρουσιάζοντας 2 τραγούδια. Νικητήρια χώρα εκείνη την χρόνια ήταν η Ελβετία με το τραγούδι «Refrain».
Βασικοί κανονισμοί
Ο αρχικός κανόνας ήταν πως κάθε χώρα έπρεπε να τραγουδάει στην μητρική γλώσσα της. Βέβαια αυτός ο κανόνας άλλαξε το 1973 δίνοντας το δικαίωμα χρήσης οποιασδήποτε άλλης γλώσσας. Το 1977 άλλαξε πάλι και η χρήση της γλώσσας περιορίστηκε στην μητρική έως το 1999 ο οποίος άλλαξε ξανά και οι χώρες μπορούν να τραγουδούν σε όποια γλώσσα επιθυμούν. Ποιο δημοφιλής γλώσσα είναι τα Αγγλικά, ενώ δεν λείπουν και τα τραγούδια που χρησιμοποιούν μια μίξη γλωσσών.
Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι πως η διοργανώτρια χώρα έπρεπε να παρέχει ζωντανή ορχήστρα και όχι τα τραγούδια να παίζονται playback. Το 1997, παρ’ όλα αυτά, ο κανόνας αυτός καταργήθηκε στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού. Όσο αυξάνονταν οι χώρες που συμμετείχαν, ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι κανόνες άλλαζαν με σκοπό την διευκόλυνση του διαγωνισμού και των συμμετεχόντων.
Ποτέ όμως η Ελλάδα αποφάσισε να πάρει μέρος στον διαγωνισμό;
Το 1974 και λίγους μήνες πριν καταρρεύσει η δικτατορία, η τότε ΕΙΡΤ αποφασίζει να στείλει την γνωστή σε όλους μας Μαρινέλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου». Η χώρα μας καταλαμβάνει την 11 θέση. Την επόμενη χρονιά η χώρας μας αποφασίζει να μην στείλει συμμετοχή , ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το 1976 η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει το τραγούδια «Παναγιά μου», ένα τραγούδι που αφορά την κατεχόμενη Κύπρο. Η δεκαετία του 70 κλείνει δυναμικά αφού το 1977 κερδίζουμε την πέμπτη θέση με το «Μάθημα Σολφέζ», ενώ το 1978 και 1979 την όγδοη με τα «Charlie Chaplin» Και «Σωκράτης» αντίστοιχα.
Αναμφίβολα η Eurovision είναι ένα αγαπημένο πρόγραμμα για τους Ευρωπαίους όπου κάθε χρόνο την περιμένουν με ανυπομονησία. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και μακροβιότερους διαγωνισμούς και δίνει την ευκαιρία σε κάθε χώρα να δείχνει κομμάτι από την κουλτούρα του, τον πολιτισμό του καθώς και να περνάει μηνύματα.