Η ΕΕ εκδίδει και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης μοιράζουν στους πολίτες τους εγχειρίδιο επιβίωσης για τις πρώτες 72 ώρες. Ο οδηγός αυτός αφορά τόσο φυσικές καταστροφές όσο και περιπτώσεις πολέμου. Κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει και έχουν μοιράσει στους πολίτες τους το εγχειρίδιο αυτό, συμβουλεύοντάς τους να έχουν τρόφιμα, μπαταρίες, ταμπλέτες ιωδίου (σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου) και άλλα.
Ο Hadja Lahbib, που είναι επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε:
«Στην ΕΕ πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, γιατί οι απειλές είναι διαφορετικές. Πρέπει να σκεφτόμαστε σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς και οι απειλές είναι μεγαλύτερες.»
Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει στην εναρμόνιση των κατευθυντήριων γραμμών στα 27 κράτη-μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «όλοι, σε διαφορετικά επίπεδα, έχουν, για να το θέσω έτσι, ένα εγχειρίδιο για το τι πρέπει να κάνουν όταν χτυπούν οι σειρήνες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το επίπεδο ετοιμότητας σε όλη την Ένωση είναι πολύ διαφορετικό ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Η ετοιμότητα γίνεται σίγουρα κατανοητή με διαφορετικούς τρόπους στα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη υποβάλει πρόταση για την ενίσχυση της αποθήκευσης βασικών ορυκτών και πρόκειται να κυκλοφορήσει, πριν από το καλοκαίρι, μια στρατηγική αποθήκευσης κρίσιμων φαρμάκων, αρμοδιότητα που ανήκει στα κράτη-μέλη.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Γαλλία ετοιμάζεται να διανείμει στους πολίτες της, πριν από το καλοκαίρι, εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσεων. Και η αλήθεια είναι πως, μετά τις δηλώσεις του Μακρόν για τον φόβο ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσία, αυτή η πρωτοβουλία δεν έρχεται να καθησυχάσει ιδιαίτερα τους πολίτες της ΕΕ.

Μένει να δούμε με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα επιλέξει να ενημερώσει τους πολίτες της για τον συγκεκριμένο οδηγό και αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην προετοιμασία για ενδεχόμενες κρίσεις.