Σύμφωνα με την http://lifo.gr το Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων είναι το μοίρασμα. Να χαρίζουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πλέον σε συγγενικά πρόσωπα και σε αγαπημένους μας φίλους ή να γινόμαστε εμείς αποδέκτες αυτής της ξεχωριστής πράξης. Τα αγαπημένα μας ρούχα είναι γεμάτα στιγμές, συνδεδεμένα με τόσες όμορφες αναμνήσεις.
Πόση χαρά και αλληλεγγύη κρύβει το μοίρασμα, η αίσθηση ότι τα αγαπημένα σου ρούχα δεν καταλήγουν σε κάδο απορριμμάτων αλλά προσφέρονται σε αγαπημένα σου πρόσωπα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότερα ρούχα να καταλήγουν στα σκουπίδια, καθιστώντας τη βιομηχανία των ρούχων τη δεύτερη πιο μολυσματική στον κόσμο με αποτέλεσμα 1,3 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, το 1/3 των Ελλήνων ζουν στο όριο της φτώχειας αδυνατώντας να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως η πρόσβαση σε καθαρό ρουχισμό.
Σκεφτείτε, λοιπόν, έναν οργανισμό που υιοθετεί την αγαπημένη σας συνήθεια, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και παράλληλα βοηθά συνάνθρωπούς μας. Το Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Συνολικά, στα τρία χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιών με περισσότερους από 70 φορείς προσφέροντας καθαρό ρουχισμό σε περισσότερους από 200.000 συνανθρώπους μας, οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Μέσα από το www.fabricrepublic.gr μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα σημεία που μπορείτε να προσφέρετε ρούχα.
Πού και πώς φτιάχνονται τα ρούχα μας; Ποιος τα φτιάχνει και τι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν; Είναι ερωτήματα που απασχολούν το Fabric Republic από την αρχή του προγράμματος για να αναλάβει δράση με τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ηθικού brand. Με στόχο κανένα ρούχο να μην πηγαίνει χαμένο, ξεκίνησε η δημιουργία του κοινωνικού εργαστηρίου Fabric Republic, το οποίο κατασκευάζει ρούχα και αξεσουάρ. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ουσιαστικά, ως πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται ρούχα και υφάσματα που θα κατέληγαν σε χωματερές ενώ, όλα τα υλικά από τη συσκευασία έως το τελικό αντικείμενο είναι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Στην παραγωγή εργάζονται άτομα από ευάλωτες ή ευπαθείς ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης ενώ όλοι οι μας συνεργάτες είναι μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Το Fabric Republic πιστεύει στη συνειδητή κατανάλωση και στην επίδραση που έχουν οι αγοραστικές μας συνήθειες στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Παράλληλα, όλα τα έσοδα των πωλήσεων διατίθενται για τις ανάγκες και τους σκοπούς της τράπεζας ρουχισμού. Ακολουθώντας ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που βασίζεται στην ισότητα, την αλληλεγγύη, στη διατήρηση και βελτιστοποίηση των φυσικών πόρων και στο διαμοιρασμό.
Βασιζόμενο σε αυτές τις αρχές υποστηρίζει και αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών οπού δημιουργούν από κοινού συλλογές δίνοντας μέρος των εσόδων στους σκοπούς και τη δράση των οργανισμών και παράλληλα αυξάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.
Πηγή: lifo.gr Άρθρο της Αθηνάς Πηλιτζίδου Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΑΣΙΣ, Υπεύθυνη Προγράμματος Fabric Republic