Έκτοτε, δύο νέες έρευνες δόθηκαν στη δημοσιότητα (έπειτα από peer review), οι οποίες αν και έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: η ψαραγορά Huanan στην Κίνα ήταν κατά πάσα πιθανότητα το επίκεντρο του κορωνοϊού.
Οι ακριβείς συνθήκες του ξεσπάσματος παραμένουν ακόμη ασαφείς, αλλά οι επιστήμονες της μίας έρευνας καταλήγουν ότι κατά πάσα πιθανότητα ο κορωνοϊός υπήρχε στα ζώα που πουλούνταν στην αγορά στα τέλη του 2019. Τα ζώα κρατούνταν σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και θα μπορούσαν εύκολα να ανταλλάξουν μικρόβια. Ωστόσο, οι έρευνες δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει ποια ζώα μπορεί να μετέδωσαν τον ιό στον άνθρωπο.
Η έρευνα αυτή εξέτασε τα πρώτα κρούσματα που δεν είχαν άμεση σχέση με την αγορά και διαπίστωσε όμως ότι τα άτομα αυτά ζούσαν ή εργάζονταν πολύ κοντά σε αυτήν. «Αυτή είναι μία ένδειξη ότι ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται σε ανθρώπους που εργάζονταν στην αγορά, αλλά αργότερα άρχισαν να εξαπλώνονται στην γύρω κοινότητα, καθώς οι πωλητές πήγαιναν σε τοπικά μαγαζιά, μόλυναν ανθρώπους που δούλευαν σε αυτά τα μαγαζιά», δήλωσε ο Michael Worobey, ένας εκ των συντακτών.
Η άλλη έρευνα εξέτασε πότε ο ιός πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η πρώτη μορφη κορωνοϊού υπήρχε σε δύο εκδοχές, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο μεταδόσεων μεταξύ διαφορετικών ειδών ζώων. Επίσης, διαπιστώνουν ότι η πρώτη μετάβαση από ζώο σε άνθρωπο έγινε κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Νοεμβρίου 2019 από την μορφή του κορωνοϊού που είχε άμεση σχέση με τα άτομα κοντά στην αγορά της Huanan. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα για τις δύο εκδοχές του κορωνοϊού να μεταδόθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα μαζί, αν και αναγνωρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι χαμηλές.
«Το μεγάλο ερώτημα που οφείλουμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι: την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, διότι θα συμβεί, πώς πάμε από τον εντοπισμό του ξεσπάσματος νωρίς και την πρόληψή του, ώστε να μην γίνει πανδημία», τόνισε ο Kristian Andersen, ένας εκ των συντακτών της έρευνας.
Πηγή: moneyreview.gr