Λίγες ημέρες πριν η νέα παράσταση των This Famous Tiny Circus με τίτλο “Εμένα οι μικρές ιστορίες με νοιάζουν, Ναπολέων” ταξιδέψει από την Αθήνα στα Ιωάννινα, η Ελένη Στεργίου μιλά στο ioanninaabout και εξομολογείται σκέψεις και γεγονότα γύρω από την νέα της παράσταση.
Το έργο, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου θα παιχτεί στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) το Σάββατο 3, την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Μαΐου, στις 9 το βράδυ. Ερμηνεύουν οι Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Επιστρέφετε στα Ιωάννινα με την νέα σας παράσταση και θέλω να μου πεις λίγα λόγια για το έργο καθώς και τον ρόλο που υποδύεσαι.
Η Αντζελίνα ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι από φτωχή οικογένεια αφήνει την Κορσική (πατρίδα δική της, αλλά και του Ναπολέοντα Βοναπάρτη), και καταφεύγει στο Παρίσι, στην υπηρεσία του αυτοκράτορα, τον οποίο γνωρίζει και λατρεύει μέσα από τα αμέτρητα πορτραίτα του. Φαντασιώνεται πως όσο καλύτερα κάνει τη δουλειά της, τόσο πιο κοντά έρχεται σ’ αυτόν. Τα όνειρά της, να τον συναντήσει, θα σκοντάψουν πάνω σε μια ντροπιαστική νύχτα απόρριψης στα ενδότερα του παλατιού, πάνω στα απαξιωτικά λόγια των Κυριών της Αυλής, τα χυδαία βλέμματα και τις σεξουαλικές ορέξεις των στρατιωτών του Ναπολέοντα. Ένας εξ αυτών θα την αφήσει έγκυο. Το αγόρι που θα γεννηθεί, μεγαλώνοντας, θα σταλεί να πολεμήσει στο πλευρό του Μεγάλου Στρατηλάτη για να κατακτήσει μαζί του τον κόσμο.. Όμως, η Μεγάλη Ιστορία έχει άλλα σχέδια για την Αντζελίνα και τον Βοναπάρτη: Μετά την ήττα στο Βατερλό, ο μεγάλος αυτοκράτορας θα γυρίσει στο Παρίσι ντροπιασμένος και ανεπιθύμητος, σχεδόν τόσο ελάχιστος όσο κι εκείνη.
Είναι μια παράσταση λόγου και μουσικής. Είμαστε τρεις αφηγητές. Μια φωνή. Η Πηνελόπη Μακροπούλου, ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος κι εγώ. Ας πούμε σαν σύγχρονοι ραψωδοί Φτιάχνουμε το ηχητικό σύμπαν του έργου επι σκηνής με διάφορα μέσα και Αφηγούμαστε αυτή την ιστορία και κατ’ επέκταση τον κάθε χαρακτήρα που την απαρτίζει. Αφηγούμαστε όλοι όλους τους χαρακτήρες και μπλεκόμαστε σε όλες τις μικροϊστορίες που προκύπτουν ανάμεσα τους. Συνδιαλεγόμαστε με αυτές μέσα από όλους τους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους κι έτσι ερχόμαστε κι εμείς πιο κοντά στην Αντζελίνα, στην θεία της Βερονίκ Καζιμίρ, στους στρατιώτες, στον ανάπηρο τσαγκάρη Βοκούρκα που την αγάπησε σφόδρα, στον λοχία Σοστέν που την άφησε έγκυο παρά τη θέληση της, στην μαμή Πότσι, στον γιο της, τον μικρό της Αντουάν-Πασκάλ μα και στον ίδιο τον αυτοκράτορα. Παίρνουμε θέση απέναντι τους, παίρνουμε και απόσταση, τους κοιτάμε και από μακριά και προσπαθούμε να τους κατανοήσουμε και να τους αγαπήσουμε.

Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στο έργο του Γ. Ροτ και αποφασίσατε να το διασκευάσετε μαζί με τον Κ. Μάρκελλο και να μεταφέρετε στην σκηνή;
Η Παράσταση μας «Εμένα οι μικρές ιστορίες με νοιάζουν, Ναπολέων!» προέκυψε από τη διασκευή που κάναμε με τον συνεργάτη μου Κωνσταντίνο Μάρκελλο, του μυθιστορήματος «Εκατό μέρες» του Γιόζεφ Ροτ. Είναι ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που σκύβει με ανθρωπισμό πάνω στις σχέσεις εξουσίας, καθώς και στις τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ζωές των «απλών και ασήμαντων ανθρώπων» η προσκόλληση και η λατρεία στον ισχυρό. Ο Ροτ Είναι μια ψύχραιμη φωνή που μιλάει για το θέμα της εξουσίας στον άνθρωπο μέσω μιας φαινομενικά «απαλής» ιστορίας και χωρίς να το καταλάβεις ταυτίζεσαι και μισείς την ίδια στιγμή όλους τους χαρακτήρες κι έτσι τους καταλαβαίνεις και τους αγαπάς. Οι χαρακτήρες του είναι για μένα διαφορετικοί τρόποι σκέψεις και νοοτροπιών που σε κάνουν να φτάσεις μέχρι «κάπου» στη ζωή. Αυτό το κάπου και μπορείς να το ορίσεις και δεν μπορείς. Κάτι το προκαλείς και κάτι δεν μπορείς να το αλλάξεις. Το νόμισμα έχει δύο πλευρές.
Προσεγγίζοντας ένα έργο που μιλά για μια εμβληματική φιγούρα όπως εκείνη του Βοναπάρτη, τι σκοπέλους κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Τον αντιμετωπίσαμε ως σύμβολο εξουσίας και μεγαλείου. Παίξαμε με την εικόνα του κυρίως και με το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Το πώς στέκεται η μάζα απέναντι στην πορεία του προς την κορυφή, αλλά κυρίως απέναντι στην αναπόφευκτή του πτώση.
Για σένα τελικά ποιος γράφει την ιστορία: οι μεγάλοι και οι δυνατοί ή οι μικρότεροι και φαινομενικά ασήμαντοι;
Ο Γιοζέφ Ροτ λέει κάποια στιγμή μέσα στο έργο πως «…πάντα οι απλοί και οι ασήμαντοι νιώθουν πρώτοι τα χτυπήματα της συμφοράς, αυτοί πρώτοι αρχίζουν να τρέμουν. Οι μικροί και οι ασήμαντοι είναι αθώοι, καμία σχέση δεν έχουν με τα σφάλματα, τις αμαρτίες και το πεπρωμένο των ισχυρών, μα αυτοί πληρώνουν ακριβότερα από τους σπουδαίους!…». Οι μεγάλοι έχουν την δύναμη και αναπόφευκτα τα μέσα για να «χρησιμοποιούν» τους μικρούς και τους ασήμαντους. Έχουν την δύναμη και γι’ αυτό αυτοί είναι που γράφουν την ιστορία, την επίσημη τουλάχιστον. Οι μικροί, όμως, είναι αυτοί που την ποτίζουν με το αίμα τους. Οι μικροί και οι ασήμαντοι είναι, πολλές φορές, υπεύθυνοι για την αναρρίχηση των μεγάλων και των σπουδαίων. Τους ανεβάζουν στο βάθρο και τους προσκυνούν και τους περιμένουν πως και πως να πέσουν. Κι όταν πέσουν τους γυρνούν την πλάτη. Γιατί περιμένουν κάποιος άλλος έξω από αυτούς να τους σώσει. Ένας Μεσίας. Η μεγάλη ιστορία επηρεάζει άμεσα όλες τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων. Όμως, έχουμε δει σε ιστορικές στιγμές τι μπορούν να κάνουν πολλές μαζί ισχυρές μικρές ιστορίες.
Info:
Το έργο, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάρκελλου θα παιχτεί στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) το Σάββατο 3, την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Μαΐου, στις 9 το βράδυ. Ερμηνεύουν οι Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Διάρκεια παράστασης 80΄. Τιμές εισιτηρίων 16 ευρώ και 14 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση στο https://www.ticketservices.gr/event/emena-oi-mikres-istories-me-noiazoun-periodeia/. Τηλέφωνο κρατήσεων 6936457196. Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.