Η πρωταπριλιά είναι η μέρα που όλοι μπορούμε να πούμε ψέματα χωρίς τύψεις. Ή, για να το θέσω πιο κομψά, να σκαρώσουμε φάρσες που –ιδανικά– είναι περισσότερο διασκεδαστικές παρά εκνευριστικές. Όχι ότι δεν λέμε ψέματα κάθε μέρα, απλά σήμερα τα γιορτάζουμε κιόλας. Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση, και γιατί συνεχίζουμε να την τηρούμε ακόμα και στην ψηφιακή εποχή;
Από πού μας ήρθε η Πρωταπριλιά;
Οι ρίζες της είναι ασαφείς, αλλά δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες. Η πρώτη μας πάει πίσω στον 16ο αιώνα, όταν η Γαλλία υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο και η Πρωτοχρονιά μετακινήθηκε από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου. Όσοι δεν πήραν χαμπάρι την αλλαγή (ή δεν ήθελαν να την αποδεχτούν) συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο και έγιναν αντικείμενο χλευασμού, με τους υπόλοιπους να τους στέλνουν προσκλήσεις για ανύπαρκτα πάρτι ή να τους κάνουν φάρσες.
Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ημέρα με τις παγανιστικές γιορτές της άνοιξης, όπου το χάος και το γέλιο είχαν κεντρικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, η παράδοση εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και, αργότερα, στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι πιο θρυλικές φάρσες όλων των εποχών
Από τις κλασικές φάρσες τύπου «έπεσε το στυλό σου» (και μετά σε βλέπουν να ψάχνεις κάτω) μέχρι τις πιο εξεζητημένες, η Πρωταπριλιά έχει γεννήσει μερικά αριστουργήματα ψεύδους:
- Το BBC και η σοδειά μακαρονιών (1957): Το βρετανικό κανάλι παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε Ιταλούς αγρότες να μαζεύουν μακαρόνια από δέντρα, κάνοντας χιλιάδες ανθρώπους να ρωτήσουν πού μπορούν να αγοράσουν ένα τέτοιο δέντρο.
- Το Google Nose (2013): Η Google ανακοίνωσε μια νέα τεχνολογία που επέτρεπε στους χρήστες να μυρίσουν αρώματα μέσω της οθόνης τους. Πολλοί δοκίμασαν…
- Η αλλαγή του Big Ben (1980): Το BBC μετέδωσε ότι το Big Ben θα γινόταν ψηφιακό, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τους Βρετανούς.
Πρωταπριλιά στην ψηφιακή εποχή
Σήμερα, οι φάρσες έχουν μεταφερθεί στο ίντερνετ, με εταιρείες και influencers να ανακοινώνουν υποτιθέμενα νέα προϊόντα ή τρελές ειδήσεις. Το δύσκολο είναι ότι πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου πολλές πραγματικές ειδήσεις μοιάζουν με φάρσες, οπότε το να ξεχωρίσεις το αστείο από την αλήθεια δεν είναι πάντα εύκολο…
Να πούμε ψέματα ή όχι;
Η Πρωταπριλιά είναι η μοναδική μέρα που μπορούμε να πούμε ψέματα χωρίς τύψεις – αρκεί να είναι έξυπνα και όχι κακόβουλα. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι απολαμβάνουμε μια καλή φάρσα… αρκεί να μην είμαστε εμείς το θύμα!
Καλή Πρωταπριλιά!