Στις 11 Μαρτίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή πανεπιστημιακών για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία Στις 11 Μαρτίου εκδικάζεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν δέκα Σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που ανήκουν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, κατά της Προκήρυξης για την πρόσληψη 1030 Ειδικών Φρουρών που προορίζονται να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία).
Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και με κινηματικό κόμβο την εκδίκαση της προσφυγής στις 11 Μάρτη Πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους
Οι προσφεύγοντες στρεφόμενοι κατά της συνταγματικότητας της ίδρυσης και λειτουργίας του ίδιου του Σώματος αυτού. Θεωρούν ότι η συγκρότηση και λειτουργία του Σώματος αυτού με τους όρους που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος, παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (άρθρο 16 παρ. 5 Σ), αλλά και σειρά άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Με αφορμή την εκδίκαση, οι προσφεύγοντες Σύλλογοι θα δώσουν υβριδική Συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου, στην 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα Τελετών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι προσφεύγοντες Σύλλογοι είναι:
1.Συλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
2. Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου
3 Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών
4.Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
5.Συλλόγος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
6. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
7. Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑ.Δ.Α.,
8. Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
9. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Ε.Μ.Π.
10. Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου
Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημίων Πατρών-Πελοποννήσου, η συγκρότηση της ΟΠΠΙ αποτελεί «ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που καταστρατηγεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα συγκρότησης των πανεπιστημίων και καταλύει ελευθερίες που προβλέπονται και κατοχυρώνονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος όπως το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, η ακαδημαϊκή ελευθερία, η επιστημονική ελευθερία, η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας. Παράλληλα προσκρούει σε σειρά άλλων διατάξεων του Συντάγματος (όπως η προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η προσωπική ελευθερία και ελευθερία κίνησης) καθώς και στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας».
Το αίτημα προς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές:
1. Την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που προβλέπουν την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και
2. Την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ.
Ο κοινός αγώνας όλων των τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας, που εκφράστηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και μαζικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, πάγωσε την είσοδο της Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και με κινηματικό κόμβο την εκδίκαση της προσφυγής στις 11 Μάρτη ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα από τον πολύμορφο αγώνα του κινήματος αντιστέκεται για άλλη μία φορά στις αυταρχικές επιταγές της Κυβέρνησης.
Πηγή: http://alfavita.gr & http://foititikanea.gr