Ασυδωσία και Ντροπή Μπροστά απο τα Ανάκτορα
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Μαΐου προς ξημέρωμα Παρασκευής 23 Μαΐου στην γειτονική Κέρκυρα, όταν στο ιστορικό ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στήθηκε στύλος pole dancing. Το Ανάκτορο, χτισμένο τον 19ο αιώνα, αποτελεί σύμβολο της ιστορίας της Κέρκυρας και φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, καθιστώντας την παράνομη αυτή πράξη ιδιαίτερα προκλητική για ένα μνημείο UNESCO.
Το σκηνικό στήθηκε φυσικά όταν πλέον είχαν κλείσει όλα και δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος. Πρόκειται για φωτογράφηση που εξελίχθηκε μπροστά από το μνημείο, εξέχουσας ιστορικής σημασίας για τον τόπο, με ημίγυμνα μοντέλα από την Βρετανία να συμμετέχουν, όπως αναφέρθηκε από διεθνή ΜΜΕ, όπως το Daily Mail. Τα μοντέλα, όπως φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν, περίμεναν τη σειρά τους για να ανέβουν και να απαθανατιστούν με θέα τα βόρτα και το Παλαιό Φρούριο που φαίνεται από εκείνο το σημείο. Η φωτογράφηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με ξένα μέσα να χαρακτηρίζουν το περιστατικό «απαράδεκτο».
Από πλευράς της ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία αναφέρει πως δεν έδωσε καμία άδεια για να πραγματοποιηθεί η βεβήλωση του χώρου.
Στο βίντεο φαίνονται παρόλα αυτά και πολίτες που απολάμβαναν το θέαμα, ο έλεγχος όμως δεν υπήρχε πουθενά. Για το συμβάν εξέδωσε Δελτίο Τύπου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Σχετικά με το επεισόδιο που έλαβε χώρα τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 23/5/2025 στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας δηλώνουμε τα εξής:
Το επεισόδιο έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο των Ανακτόρων και συγκεκριμένα στο τμήμα αυτού στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας που είναι όμορη με το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Για την παράνομη αυτή πράξη οι αρμόδιες υπηρεσίες ήτοι ο Δήμος Κέρκυρας και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας υποβάλλουν άμεσα μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Τα περαστικά όμως της αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων, ήτοι, σε αυτή την περίπτωση, η εφορία Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας, και δη η κ. Μενδώνη πληθαίνουν. Ας μην ξεχνάμε ούτε το περιστατικό με τα ασανσέρ στην Ακρόπολη, ούτε όμως κσι το εικονικό αθλητικό παπούτσι που πατούσε την Ακρόπολη. Και όπως αναφέρεται στην συνέντευξη που δόθηκε στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας το καρνέ της αδιαφορίας:
…Ενώ στις 8 Μαΐου, η Σπιναλόγκα παραχωρήθηκε για δεξίωση. Και βεβαίως δεν ξεχνάμε πως η κ. Μενδώνη είναι αυτή που προχώρησε στη θεσμοθέτηση πριβέ ξεναγήσεων στην Ακρόπολη, μετατρέποντας το αρχαιολογικό μνημείο σε εμπόρευμα που προσφέρεται για όσους αρέσκονται στην επίδειξη πλούτου…
Ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητά μας και οφείλουμε άπαντες να τον προστατεύουμε και να τον αναδεικνύουμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πρέπει, όμως, και οι φορείς του τόπου να σέβονται την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά και να μην τα ισοπεδώνουν όλα στο βωμό του χρήματος.
Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να εγκαταστήσουν 24ωρη φύλαξη ή συστήματα παρακολούθησης με κάμερες σε όλα τα μνημεία UNESCO. Επιπλέον, η εκπαίδευση του κοινού για τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες αποτελούν κρίσιμα βήματα. Δεν γίνεται να συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας και εμείς και οι αρχές να κλείνουμε τα μάτια. Πρέπει να μπει ένα τέλος. Γιατί, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, τότε δεν μπορείς να έχεις μέλλον.