Σημαντικές επισημάνσεις κάνει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ στο κείμενο της «1ης ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05)», προτείνοντας συγκεκριμένες πολιτικές, δράσεις και έργα για την προληπτική αντιμετώπιση των πλημμυρών στις περιοχές της Ηπείρου που εξετάστηκαν από το ΤΕΕ.
Το Σχέδιο Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) καταρτίζεται σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος για τις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα οι οποίες ονομάζονται Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας. Για το Υδατικό Διαμέρισμα της Ηπείρου οι τελικές ζώνες που προέκυψαν σύμφωνα με την παραπάνω μεθοδολογία είναι 10 στο σύνολο, εκ των οποίων μια (1) αποτελεί αποτέλεσμα συγχώνευσης δυο ζωνών του προηγούμενου Σχεδίου (GR05RAK0001 / EL05APSFR001 με GR05RAK0003 / EL05APSFR003), επτά (7) διευρύνουν την έκτασή τους και μια (1) προστίθεται εκ νέου ως ΖΔΥΚΠ του ΥΔ 05 (EL05APSFR011).
Παρακάτω δίνονται οι κωδικοί και οι ονομασίες των νέων ΖΔΥΚΠ της Ηπείρου.
- Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων (EL05APSFR009)
- Χαμηλή περιοχή άνω ρου του π. Καλαμά και παραποτάμων (EL05APSFR010)
- Μέσος ρους Καλαμά από το ύψος της Βροσίνας έως το Καστρί (EL05APSFR007)
- Κάτω ρους – ∆έλτα π. Καλαμά και παράκτια ζώνη Ηγουμενίτσας (EL05APSFR008)
- Χαμηλές περιοχές λεκάνης π. Αχέροντα και κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου και ρεμάτων δυτικά της περιοχής (EL05APSFR005)
- Χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου – Αράχθου, Πεδιάδες Άρτας (EL05APSFR001)
- Πεδιάδα Πρέβεζας (EL05APSFR002)
- Χαμηλή ζώνη νήσου Κέρκυρας από το ύψος της Στρογγυλής μέχρι τους Βιταλάδες (EL05APSFR006)
- Περιοχή Λευκίμμης νήσου Κέρκυρας (EL05APSFR004)
- Χαμηλές ζώνες πόλης Κέρκυρας (EL05APSFR011)
Για κάθε μία από τις ζώνες αυτές γίνονται συγκεκριμένες παρατηρήσεις από το ΤΕΕ αλλά και ιεράρχηση των προτεινόμενων δράσεων, ως προς το χρόνο υλοποίησής τους. Σχετικά με την επιλογή των χρηματοδοτικών εργαλείων το ΤΕΕ τονίζει πως δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς λήγει το 2025 και προτείνει να εξεταστεί η επιλογή εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης.
Μέτρα και προτάσεις
Στη συνέχεια το ΤΕΕ κάνει κάποιες γενικότερου χαρακτήρα παρατηρήσεις επί των μέτρων της 1ης Αναθεώρησης ΣΔΚΠ, όπως:
- να ενσωματωθεί στις προδιαγραφές εκπόνησης των ΤΠΣ/ΕΠΣ προδιαγραφή για τους υδραυλικούς υπολογισμούς και να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση ή για την εφαρμογή μέτρων προστασίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων,
- αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός δικτύου συλλογής μετεωρολογικών και υδρομετρικών δεδομένων υπό την ομπρέλα ενός εθνικού δικτύου με κοινές προδιαγραφές,
- συλλογή και ψηφιοποίηση στοιχείων οριοθέτησης υδατορεμάτων και δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων
- δημιουργία εθνικού μητρώου Πλημμυρικών Συμβάντων (ΕΜΠΣ) και ανάπτυξη σχετικής διαδραστικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο
- εφαρμογή δασοτεχνικού συστήματος ορεινών υδρονομικών έργων
- αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές από την εκδήλωση πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων κτλ.
Ακολούθως, γίνονται επισημάνεις με πρόταση μέτρων ανά ειδική ζώνη, στους Νομούς Άρτας και Ιωαννίνων και στις παρόχθιες ζώνες των μεγάλων ποτάμιων οικοσυστημάτων, εντοπίζεται το μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα προτεινόμενα έργα.
Συγκεκριμένα:
EL05APSFR009, Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων
Τονίζεται πως θεωρείται ελλειπής η αντιπετώπιση της λεκάνης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Προτείνεται η εκπόνηση μελέτης αποστραγγιστικού δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο. Στον σχεδιασμό το ΤΕΕ ζητά να συμπεριληφθούν οι υφιστάμενες καταβόθρες αλλά και αυτές που έχουν καλυφθεί από μεγάλα έργα υποδομής (Εγνατία Οδός). Πολύ σημαντικός είναι ο έλεγχος της επάρκειας του θυροφράγματος, της ύπαρξης επιπλέον θυροφραγμάτων σε συνδυασμό με τη στάθμη της λίμνης στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας των οικισμών του λεκανοπεδίου (πόλη των Ιωαννίνων). Επισημαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας).
EL05APSFR001, Χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου – Αράχθου, Πεδιάδας Άρτας
Λόγω του γεγονότος ότι εντός της περιφερειακής ενότητας Άρτας, βρίσκονται οι Λεκάνες Απορροής Αράχθου και Λούρου, πλημμυρίζει το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων όπου ανήκει διοικητικά ο νομός Άρτας. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με το ΤΕΕ, καταδεικνύει την αναγκαιότητα εύρεσης πόρων και επίσπευσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που προτείνονται στην υπό διαβούλευση μελέτη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοσθεί η μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας (δική μας η υπογράμμιση) που έχει ξεκινήσει κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή και υιοθετείται και από την παρούσα, όπου σε σημαντικό βαθμό θα επιτυγχάνονταν η ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς θα ήταν περιοριστικό για την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Άρτας η υιοθέτηση και εφαρμογή απαγορεύσεων και μέτρων πρόληψης.
EL_05_21_02: Πολεοδομικές και οικιστικές ρυθμίσεις σε πόλεις και οικισμούς εντός της ζώνης πλημμύρας 100ετίας όπου προτείνεται η αποφυγή χρήσεων υψηλού κοινωνικού και οικονομικού κόστους, όπως οι χρήσεις πολεοδομικού κέντρου και οι νέες εγκαταστάσεις ευαίσθητων κοινωνικών υποδομών, βιομηχανικών μονάδων που παράγουν ενέργεια και βιομηχανικών/ βιοτεχνικών μονάδων που χαρακτηρίζονται υψηλού βαθμού ρυπογόνες σε Ζώνες πλημμύρας Τ100, ενώ στο πλαίσιο των ΤΠΣ και ΕΠΣ θα προβλέπεται έλεγχος της δόμησης τόσο στις περιοχές εντός υφισταμένων σχεδίων πόλης και θεσμοθετημένων ορίων οικισμών, όσο και στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών
Στο μέτρο πρόληψης EL_05_21_04: Δράσεις πρόληψης και προστασίας της Αγροτικής Ανάπτυξης εντός ΖΔΥΚΠ προτείνεται η μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων, σε περιοχές όπου δεν προσδιορίζονται εντός της μελέτης, ενώ συνίσταται η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, μέτρο που για να εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, καθώς τα κύρια αγροτικά προϊόντα του νομού είναι το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή.
EL_05_32_01 & EL_05_32_02: Ταμιευτήρες πολλαπλής σκοπιμότητας με συνιστώσα αντιπλημμυρικής προστασίας & Αξιοποίηση υφιστάμενων έργων ταμίευσης για ανάσχεση πλημμυρικών παροχών: Τα μέτρο θα πρέπει να αφορά τα δύο φράγματα, Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ, καθώς και το φράγμα του Λούρου. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να αποτελεί υποχρέωση είτε για υφιστάμενα είτε για νέα φράγματα. Για τα υφιστάμενα η εφαρμογή του να γίνεται μέσα από τη διαδικασία τροποποίησης – ανανέωσης της ΑΕΠΟ και των αδειών χρήσεων. Η εγκατάσταση των δύο φραγμάτων, Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ, εκτός από το γεγονός ότι είναι μία σημαντική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να τονισθεί ότι έχει και ρόλο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και των πεδινών περιοχών της Άρτας.
EL05APSFR002, Πεδιάδα Πρέβεζας: Γενικώς παρουσιάζεται έλλειψη επαρκώς προτεινόμενων μέτρων για την συγκεκριμένη ζώνη, επισημαίνει το ΤΕΕ. Να σημειωθεί ότι στην πόλη της Πρέβεζας διέρχεται το ρέμα του Καρυδά Παντοκράτορα. Οπότε θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη επιπλέον μέτρων προστασίας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Κατά τα λοιπά, το ΤΕΕ προτείνει να συμπεριληφθεί στα υπό εξέταση έργα, η οριοθέτηση του ποταμού Αχέροντα και η υλοποίηση ενός ενιαίου masterplan για τη λεκάνη του Καλαμά, να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ρέματα Ξηροπόταμος και Λάκκα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ηγουμενίτσας, για τα οποία παρεμποδίζεται η δίοδος στη θάλασσα, και πρόκειται για ρέματα οριοθετημένα και διευθετημένα.
Πηγή: https://epirusgate.gr/tee-ipeirou-aprostatefto-stis-plimmyres-to-lekanopedio-ioanninon-oi-elleipseis-se-arta-preveza-kai-igoumenitsa/