.
Το μεγαλείο της φύσης σμίγει με την ανθρώπινη ύπαρξη στην Κόνιτσα, τον τόπο με τα τοξωτά γεφύρια που γίνονται η πύλη για το πέρασμα στην ιστορία και το ταξίδι στην ελληνική παράδοση.
Αυτή η ακριτική περιοχή της Ηπείρου, φωλιασμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα της οροσειράς της Πίνδου, είναι η γη του μόχθου, της ξενιτιάς, της απλότητας και της δεξιοτεχνίας των μαστόρων της πέτρας που άφησαν πίσω τους αρχιτεκτονικά μεγαλουργήματα. Αλλά είναι και γη της γενναιοδωρίας, της φιλοξενίας, της πνευματικής ανάτασης, της προόδου και της θρησκευτικής περισυλλογής.
Όπου και να πέσει το βλέμμα θα έχει κάτι να θαυμάσει, η μνήμη να καταγράψει τις μοναδικές εικόνες και η ψυχή να θεραπευτεί: Αρμονικά δεμένοι μέσα στο φυσικό χώρο οικισμοί με τα γεφύρια, τα μοναστήρια, τα εξωκλήσια, τις βρύσες, τους παλιούς νερόμυλους. Και επίσης τα χωριά των μαστόρων, των ξυλογλυπτών, των ζωγράφων και των αγιογράφων γνωστά ως Μαστοροχώρια, τα χωριά της Λάκκας του Αώου, τα καμποχώρια αλλά και η παραδοσιακή γαστρονομία με τα πλέον φημισμένα προϊόντα (μέλι, τυρί, κονιτσιώτικες πίτες και αγνό κρέας) καθιστούν την περιοχή, μοναδικό τουριστικό προορισμό.
Οι τρεις ποταμοί, Βοϊδομάτης, Αώος και Σαραντάπορος που συναντώνται στην πεδιάδα της Κόνιτσας δίνουν μια θέα απαράμιλης ομορφιάς, ενώ τα παλαιά ανακαινισμένα αρχοντικά όπως και τα πέτρινα γεφύρια αποτελούν σήμα κατατεθέν της αρχιτεκτονικής της Κόνιτσας. Το χτίσιμό τους απαιτούσε ιδιαίτερες τεχνικές και η εφαρμογή τους αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη των οικοδομικών κατασκευών. Τεχνίτες θεμελίωσαν τα γεφύρια με απίστευτη σοφία για την εποχή της κατασκευής τους και σήμερα στέκουν αγέροχα ενώνοντας τις κατάφυτες όχθες των ποταμών.
Στην κοιλάδα του γεφυριού της Κόνιτσας ένα πολύχρωμο πλήθος επισκεπτών μπορούν να γίνουν ένα με τη φύση δοκιμάζοντας ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες από καγιάκ, μέχρι αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία ή πεζοπορία στη σκιά των πλούσιων φυλωμμάτων. Οι εμπειρίες είναι δυνατές και δικαιώνουν τους επισκέπτες για την επιλογή τους να επισκεφτούν την Κόνιτσα, αλλά και τους τοπικούς φορείς που εργάζονται ακατάπαυστα για την τουριστική ανάδειξη του τόπου τους.
Το γεφύρι της Κόνιτσας
Η περιοχή της Κόνιτσας φημίζεται για τις δεξιοτεχνικές κατασκευές γεφυριών που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Από αυτά ξεχωρίζουν το γεφύρι της Κόνιτσας, το υψηλότερο μονότοξο των Βαλκανίων με διαστάσεις 20μ. ύψος και 40μ. πλάτος, χτισμένο το 1870 από τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, το γεφύρι της Κλειδωνιάς, της Δροσοπηγής-Ζέρμας, της Καστάνιανης, της Τοπόλιτσας.
Συναντήσαμε το δήμαρχο Κόνιτσας Νικόλαο Εξάρχου και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού Aριστείδη Λαζογιάννη στο ξακουστό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.
«Η περιοχή της Κόνιτσας αποτελεί την πιο όμορφη περιοχή της Ελλάδος με διαφορά.Το γεφύρι της Κόνιτσας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, ισάξιο με το γεφύρα Τζουμέρια στην Πλάκα», μας είπε ο δήμαρχος.