Τρεις ζιφιοί ξεβράστηκαν ζωντανοί σε διάστημα τριων ημερών σε παραλίες της Κέρλυας. Οι κάτοικοι μόλις είδαν τα δύο θηλαστικά ενημέρωσαν άμεσα το λιμενικό, αλλά και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων». Η υπόθεση θυμίζει έντονα τον ζιφιό που βγήκε στα ρηχά την παραλία του Αλίμου, προκαλώντας πανελλήνιο ενδιαφέρον, ο οποίος πέθανε λίγες μέρες αργότερα.
Σύμφωνα με άρθρο του newsit.gr, οι κάτοικοι εντόπισαν τον ζιφιό στην παραλία του Αρίλλα στην Κέρκυρα. Οι ίδιοι με επιμονή κατάφεραν και βοήθησαν το θηλαστικό να ξαναμπεί πίσω στη θάλασσα.
Λίγο αργότερα, ένας ακόμα ζιφιός εντοπίστηκε στην παραλία του Άη Γόρδη. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο ζιφιός ήταν παγιδευμένος στην άμμο ανάμεσα στα βράχια. Στο σημείο έφτασε το Λιμενικό Παλαιοκαστρίτσας, αλλά και μέλη του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων».
Με κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ.
Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.
Επιπλέον, το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών.
Όπως αναφέρει ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Γιάννης Γαστεράτος, στην ιστοσελίδα enimerosi.com, είναι πιθανό τα γεγονότα αυτά να συνδέονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιo: «Τα κήτη αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι κολυμπάνε πολύ βαθιά για να βρουν τροφή, μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα τρία χιλιόμετρα βάθος. Με τις σεισμικές έρευνες τρομάζουν και ανεβαίνουν απότομα προς την επιφάνεια της θάλασσας, παθαίνουν δηλαδή ότι και οι δύτες».