Αυτοί είναι οι νικητές των βραβείων – Οι κατηγορίες και τα πρόσωπα ή οι ταινίες που πήραν το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας.
Τα Oscars 2022 απονεμήθηκαν σε μία λαμπερή τελετή που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών συναντήθηκαν και πάλι σε μία ξεχωριστή γιορτή για τον κινηματογράφο, που βραβεύει κάθε χρόνο -εδώ και 94 χρόνια- τους καλύτερους του σινεμά.
Αρκετά από τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο κόκκινο χαλί των Oscars 2022 θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Στην προσεγμένη τους εμφάνιση στη διοργάνωση, θέλησαν να προσθέσουν μία γαλάζια κορδέλα που έγραφε: «με τους πρόσφυγες».
Τη μεγάλη βραδιά άνοιξε η Beyonce με το τραγούδι Be Alive, που ακούγεται στην ταινία «King Richard».
Καλύτερη ταινία της χρονιάς αναδείχθηκε το «CODA» που έγινε έτσι και η πρώτη ταινία παρόχου streaming – της Apple TV – που κερδίζει το πιο σημαντικό χρυσό αγαλματάκι, ενώ η ταινία με τα περισσότερα βραβεία φέτος ήταν το «Dune» με συνολικά 6 Οσκαρ, όλα σε τεχνικές κατηγορίες. Κι ενώ στα βραβεία δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις σε σχέση με τα αδιαφιλονίκητα φαβορί, η πιο αναπάντεχη, ιστορική στιγμή της βραδιάς ήρθε από τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος λίγο πριν παραλάβει το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς» έγινε το πρόσωπο της βραδιάς όταν σηκώθηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ.
Στις άλλες ιστορικές στιγμές της βραδιάς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τη βράβευση του Τρόι Κότσερ, του πρώτου κωφού άνδρα ηθοποιού που κέρδισε το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «CODA», την ιστορική νίκη της Τζέιν Κάμπιον που κερδίζοντας το Οσκαρ για την Καλύτερη Σκηνοθεσία για την «Εξουσία του Σκύλου» έγινε η τρίτη γυναίκα στην ιστορία που το καταφέρνει μέτα την Κάθριν Μπίγκελοου και την Κλόι Ζάο πέρσι, ενώ 60 χρόνια μετά την Ρίτα Μορένο, η Αριάνα ΝτεΜπόουζ γίνεται η δύτερη λατίνα που κερδίζει το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τον ίδιο ακριβώς ρόλο στο «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Συγκινητικές ήταν και οι επετειακές εμφανίσεις των Φράνσις Φορντ Κόπολα, Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο για 50 χρόνια του «Νονού», ο χορός των Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον για τα 28 χρόνια του «Pulp Fiction», το ενός λεπτού σιγή που ζήτησε από την αίθουσα η Μίλα Κούνις προς τιμή του λαού της Ουκρανίας και η Lady Gaga με την Λάιζα Μινέλι στην ίδια σκηνή.
Αναλυτικά:
Καλύτερη Ταινία: CODA της Σαν Χέντερ
Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον για την «Εξουσία του Σκύλου»
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Γουιλ Σμιθ για το «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέσικα Τσαστέιν για το «The Eyes of Tammy Faye»
Διασκευασμένο Σενάριο: Σαν Χέντερ για το «CODA»
Πρωτότυπο Σενάριο: Κένεθ Μπράνα για το «Belfast“
B’ Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story»
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Τρόι Κότσερ για το «Coda»
Μουσική: Χανς Τσίμερ για το «Dune»
Κοστούμια: Κρουέλα
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ για το «Dune»
Φωτογραφία: Γκρεγκ Φρέιζερ για το «Dune»
Καλύτερο Τραγούδι: No Time to Die από το «No Time to Die»
Σκηνικά: Dune
Διεθνής Ταινία: Drive My Car του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι (Ιαπωνία)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Ενκάντο: Ενας Κόσμος Μαγικός
Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους: Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) του Questlove
Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: The Queen of Basketball
Οπτικά Εφέ: Dune
Ηχος: Dune
Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Λίντα Ντόουντς, Στέφανι Ινγκραμ και Τζάστιν Ράλι για το «The Eyes of Tammy Faye»
Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: The Windshield Wiper
Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Long Goodbye του Ανέιλ Καρία
Πηγή: https://flix.gr/news/oscars-2022-ceremony.html & https://www.athensvoice.gr/culture/cinema/751236-oscars-2022-poioi-einai-oi-megaloi-nikites-ton-vraveion