Για να φτάσετε στο χωριό Λιγκιάδες, θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου 20 λεπτά και να καλύψετε μια απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα. Το χωριό βρίσκεται στο όρος Μιτσικέλι, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Από αρχιτεκτονική άποψη, δεν θα συναντήσετε κάτι που δεν βλέπετε και σε άλλα χωριά της Ηπείρου. Τα σπίτια ακολουθούν το παραδοσιακό στιλ, αλλά πολλά από αυτά είναι νεότερα με όμορφες στέγες και καταπράσινους κήπους. Οι Λιγκιάδες είναι γνωστοί κυρίως για μια τραγική ιστορία, στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, χάρη και στην εξάπλωση των social media, ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τα Ιωάννινα περνούν από εδώ, είτε ως στάση είτε χρησιμοποιώντας το χωριό ως βάση για την εκδρομή τους.
Οι Λιγκιάδες αξίζει να τους επισκεφθείτε για την πανοραμική θέα στη Λίμνη Παμβώτιδα, το νησάκι και την πόλη των Ιωαννίνων. Όταν τους επισκεφθήκαμε, ο ουρανός ήταν καθαρός, και απολαύσαμε από ψηλά αυτή την υπέροχη θέα.
Στους Λιγκιάδες θα συναντήσετε και τη Μονή του Αγίου Γεωργίου, που υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο της Ηπείρου τον 17ο αιώνα. Ιδρυτής της φέρεται να είναι ο λόγιος και κληρικός Βησσαρίων Μακρής, ο οποίος πέθανε στη μονή το 1699.
Στο χωριό θα βρείτε περιποιημένες ταβέρνες και καφενεία, καθώς και επιλογές για διαμονή. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να επισκεφθείτε τους Λιγκιάδες μια μέρα με καλό καιρό ή, αν είναι πιο δροσερά, ντυμένοι κατάλληλα, ώστε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας σε τραπεζάκια έξω, απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης από ψηλά.
Οι Λιγκιάδες έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και φιλοξενούν περίπου 100 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό καταστράφηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε από την αρχή.
Mαρτυρικό χωριό
Οι Λιγκιάδες υπήρξαν τόπος θηριωδίας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 1 Οκτωβρίου 1943, ένας Γερμανός αξιωματικός έπεσε σε ενέδρα ανταρτών κοντά στους Λιγκιάδες, καθώς επέστρεφε από γλέντι στην Πρέβεζα, και σκοτώθηκε. Η αντίδραση του διοικητή του ήταν άμεση και σκληρή, διατάσσοντας εκδίκηση εις βάρος των αθώων κατοίκων του χωριού.
Στις 3 Οκτωβρίου, έξι καμιόνια της Μεραρχίας Εντελβάις εισέβαλαν στους Λιγκιάδες, καίγοντας σπίτια και σκοτώνοντας όσους κατοίκους δεν πρόλαβαν να φύγουν. Η βαρβαρότητα των Γερμανών δεν έκανε διακρίσεις, και ανάμεσα στα 82 θύματα βρίσκονταν 34 παιδιά και μωρά, 37 γυναίκες και 11 ηλικιωμένοι.
Την ημέρα της σφαγής, στο χωριό δεν υπήρχαν νέοι άντρες σε μάχιμη ηλικία, καθώς, παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή και μέρα εκκλησιασμού, ο ιερέας έλειπε και οι κάτοικοι αποφάσισαν να πάνε στα χωράφια για δουλειά. Ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες ήταν και ένα βρέφος που δέχθηκε χτύπημα από ξιφολόγχη ενώ βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία δολοφονήθηκε.
Ο άνθρωπος αυτός, που επιβίωσε από το χτύπημα, ζει ακόμα και κατά καιρούς έχει μιλήσει στα ΜΜΕ για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Όταν επισκεφθείτε τους Λιγκιάδες, πέρα από τον καφέ με θέα την Παμβώτιδα, αξίζει να σταθείτε στην πλατεία του χωριού και να αποτίσετε φόρο τιμής στο μνημείο που βρίσκεται εκεί, για να μην ξεχαστεί αυτή η τραγική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Πηγή: https://www.travel.gr/experiences/i-agnosti-ellada/ligkiades-ena-paradosiako-mpalkoni/